"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kapalı çarşıda yüzlerce dükkan kapandı

23 Nisan 2017, Pazar 19:54
Kapalı Çarşı esnafI, son iki yıldır; “Sinek avladıklarını” söylerken, bu süreç içerisinde özellikle Avrupalı turistlerin Türkiye’yi eskisi gibi tercih etmemesi sebebiyle yüzlerce esnaf dükkanına kilit vurmak zorunda kaldı.

Avrupalı turistlerin Türkiye’yi eskisi gibi tercih etmemesi dolayısıyla yüzlerce esnaf dükkânına kilit vurmak zorunda kaldığı Kapalı Çarşı da esnaf yaz mevsiminin yaklaşması ile umutlandı.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre ismini vermek istemeyen bir esnaf, “Burada restorasyon işleri 6, 7 aydır devam ediyor. Bu restorasyonu 2 buçuk yılda bitireceklerini söylediler. Ama buna inancım yok. Mart ayının başı gibi buranın ekonomik olarak düzeleceğini düşünüyordum. Ama şu an sinek avlıyoruz. Eğer böyle devam ederse dükkânı kapatıp gitmek zorunda kalacağım.” dedi. 10 yıldır kapalı çarşıda esnaf olduğunu söyleyen Baki Atış ise, şu an Arapların burada alış veriş yaptıklarını belirterek, “Biz en çok yarayan turist İspanyol. Çünkü İspanyollar alış verişi seviyor. Bu kitleleri buraya çekmemiz gerekiyor. Bu konuda siyasetçilerin üzerine düşen görevleri var. Örneğin, Rusya ile uzlaşmadan önce 5 milyon turist kaybettik. Tekrar uzlaşı sağlandığında o turistleri yine kazandık” diyor.

Bu sayının çeyreği bile yok

Atış’ın yanında oturan bir başka esnafsa 20 yıldır burada halı kilim sattığını söylüyor. 3 yıl öncesine kadar burada halı kilimcilik yapan esnaf, turist kaybı dolayısıyla dükkânını kapattığını, hediyelik eşya sattığını belirtirken “Yanlış yönetimler yüzünden turist kaybettik. Başka ülkelerle aramızı iyi tutmak gerekiyor. 10 yol önce burası turist kaynıyordu, 10 gemi turist geliyordu. Ama şimdi bu sayının çeyreği bile yok. 3 sene önce bu sorunlar başladı. Bu son 2 yıldır turist sayısı sıfıra indi. Birçok esnaf kepenk kapattı. Bu dükkânlarda da 3-4 kişi çalışıyordu, onlar da şimdi işsiz kaldı.” dedi.

‘’Bekliyoruz, ümitliyiz’’

28 yıldır Kapalıçarşı’da esnaf olan Fikret Karataş, ise Avrupalı turistlerin Türkiye’ye gelmesi için hükümet tarafından çalışmalar yapılmasını istiyor. Karataş, “Turizm geçen seneye göre her ne kadar bir tık yukarıda olsa da müşteri kalitesi düşük. Avrupa’yı mumla arıyoruz. Araplar var, ama onlar da fazla alış veriş yapmıyor.” dedi. 50 yıldır burada esnaf olduğunu belirten Bedri Şahinoğlu ise referandumdan sonra her şeyin yoluna gireceğine olan ümidinin arttığını söyledi. Şahinoğlu “Artık sezon açıldı. Eski yılları arıyoruz, ama şu an her şey yoluna girdi. Biz de her gün bekliyoruz. Ümitliyiz. Cumhurbaşkanımız 2019’a kadar yapacak çok işler var diyor. O zaman burayı da bekleyecek çok şey olur. Yatırımlar durmuştu, ama artık buraya yönelik de yatırımlar bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Etiketler: kapalı çarşı, esnaf
Okunma Sayısı: 3737
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı