"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Karşılıksız çekin adedi yüzde 19, tutarı yüzde 42 arttı

14 Aralık 2015, Pazartesi 15:21
Ocak-Kasım 2015 döneminde, karşılıksız çek adedi yüzde 19, tutarı yüzde 42 oranında artış gösterdi.

Kasım 2015 döneminde parasal tutarı 24,7 milyar TL’yi bulan 701 bin adet çek için karşılıksız işlemi yapıldı. Bununla birlikte, aynı dönemde karşılıksız işlemi yapılan 3,9 milyar TL tutarındaki 146 bin adet çek daha sonra ödendi.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, Kasım ayına ait çek bilgilerini açıkladı. Verilere göre; Ocak – Kasım 2015 dönemini kapsayan 11 aylık sürede, bankalara ibraz edilen çeklerin sayısı 20,8 milyon adede ulaşırken, bu çeklerin parasal tutarı 606 milyar TL oldu. Bu dönemde ibraz edilen çek tutarı geçen yıla göre yüzde 14, çek adedi ise yüzde 2 arttı. Bu arada 2015’in ilk 11 ayında karşılıksız çek adedi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarken, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tutarındaki artış ise yüzde 42 oranında gerçekleşti.

Kasım ayında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet olarak 

yüzde 3,6 ve tutar olarak yüzde 4,1 oldu. Ocak – Kasım 2015’i kapsayan 11 aylık dönemde ise karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bankalara ibraz edilen çeklere oranı, adet bazında geçen yılın aynı dönemine göre 0,5 puanlık artışla yüzde 3,4 ve tutar bazında 0,8 puanlık artışla yüzde 4,1 olarak gerçekleşti.

Kasım ayında, adet bazında en fazla karşılıksız işlemi yapılan 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya oldu. Tutar olarak en fazla karşılıksız işlemi yapılan çeklerin bulunduğu illerde ise İstanbul yine ilk sırada yer alırken, bu ili sırasıyla Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa izledi.

Kasım ayında, tutar olarak, karşılıksız işlemi yapılan çeklerin ibraz edilen çeklere oranının en yüksek olduğu il yüzde 11,7 oranla Ardahan oldu. Ardahan'ı sırasıyla, yüzde 11,2 ile Hakkari, yüzde 10,4 ile Van, yüzde 10 ile Bingöl ve yüzde 9,9 oranla Şanlıurfa takip etti. Tutar olarak en düşük karşılıksız çek oranına sahip iller ise Tunceli, Nevşehir ve Karabük olarak sıralandı. 

Okunma Sayısı: 1333
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı