"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kazanç da harcama da meşrû olmalı

27 Şubat 2015, Cuma
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, “Bizim için kazanırken hukukî ve meşru olmak kadar, harcarken de hukukî ve meşru olmak önemlidir” dedi.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, “Bizim için kazanırken hukukî ve meşrû olmak kadar, harcarken de hukukî ve meşrû olmak önemlidir” dedi.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen, Fahri Doktora Diploma Töreninde konuşan Olpak, MÜSİAD’ın 11 bin üyesi ve onların sahip olduğu yaklaşık 45 bin işletmeyle 63 ülkede, 159 noktada faaliyet gösterdiğine dikkati çekti.     

İş adamlarına özgüven, vizyon, yeni pazarlar kazandırıp ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlamalarına imkân oluşturan iş adamları derneği olarak, hayata sadece bilançolar ve kâr-zarar tabloları çerçevesinden bakmamayı temel ilke edinen üyelerden oluştuklarını belirterek, “Van’dan Tekirdağ’a, Hatay’dan Sinop’a, Malezya’dan İngiltere’ye, Rusya’dan Kolombiya’ya, ABD’den Güney Afrika Cumhuriyeti’ne, Çin’den Fas’a, dünyanın her yerinde şube ve temsilciliklerimiz var. Bizim için kazanırken hukukî ve meşrû olmak kadar, harcarken de hukuki ve meşru olmak önemlidir” diye konuştu.

Gelir dağılımı adaletsizliği

Adil olmayan gelir dağılımının da yaşanan temel sorunlardan olduğunu belirten Olpak, “İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın, Küresel Servetin Dağılımı ve Gelir Adaletsizliği başlıklı son araştırmasında, küresel servetin gün geçtikçe daha küçük ve daha varlıklı elit bir grubun elinde  biriktiği ifade edilmiştir” dedi. Olpak, raporda yer alan çeşitli verileri paylaşarak, “Rapora göre, 2014 yılında dünyanın en zengin yüzde 1’i toplam küresel servetin yüzde 48’ine sahip, kalan yüzde 99’una yalnızca yüzde 52’si bırakılmıştır. En zengin yüzde 20’nin, dünyanın geri kalan yüzde 80’ine bıraktığı servet ise küresel servetin yüzde 5,5’idir” ifadelerini kullandı.      

Ticaret helâl, faiz haram

Olpak, ayrıca, “Bizim ilkemiz, ticaretin helâl ve faizin haram olduğudur. Gerçek ekonominin değerleri, Ar-Ge, yenilikçilik, yatırım, istihdam ve üretimdir. Bunları ve sosyal hayatın ana değerlerini bir kenara iterek, her şeyi neredeyse sadece tek bir değere indirgeyen ve değerlerimizi acımasızca şekillendiren adeta yeni tehdit kaynağı, finans terörü tekrar değerlendirilmelidir” dedi.

Bankacılık sistemine ciddî eleştiri      

Olpak, Türkiye’de bankaların birer ticarî işletme olmalarına rağmen neredeyse hiç risk taşımadıklarını belirterek, “Elbette bankacılık zarar etmesin, ancak neredeyse sadece teminata dayalı bir yapı içinde topladığı mevduatın üzerine masraf ve kârını koyarak, adeta posta memurluğu yaparak çalışan mevcut bankacılık sistemi büyümeyi frenliyor” dedi.

AA

Okunma Sayısı: 844
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı