"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kerkük'ten Erbil'e yeni petrol boru hattı

11 Ocak 2015, Pazar 13:26
Bağdat yönetimi, petrol ihracını artırmak için Kerkük'ten Erbil'e yeni bir boru hattı yapacak. Projenin Haziran ayında tamamlanması planlanıyor.

Kerkük İl Meclisi Petrol ve Gaz Komisyonu Sekreteri Fuat Hüseyin, "Kerkük'teki mevcut boru hatları eski olduğu için günlük en fazla 175 bin varil petrol sevk ediliyor. Bu nedenle Kerkük ile Kürdistan Bölgesi arasında yeni bir petrol boru hattının yapımına başlandı. Hattın Haziran ayında tamamlanması bekleniyor. Proje tamamlandığında Kerkük-Kürdistan-Ceyhan hattından günlük 300 bin varil petrol sevkiyatı yapılabilecek" dedi.

Kuzey Petrol Şirketi yetkililerine göre, Irak Petrol Bakanlığı bölgedeki petrol üretiminin artırılması için Kerkük'teki yabancı firmalara talimat gönderdi.

Kerkük Valisi: 300 bin varil çok zor

Kerkük Valisi Necmettin Kerim, merkezi Irak hükümetiyle, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki anlaşma kapsamında, Ocak 2015'ten itibaren Kerkük'ten günlük 300 bin varil petrol sevkiyatı kararının alındığını söylemiş, ancak Kerkük'ten günlük 300 bin petrol ihraç edilmesinin çok zor olduğunu vurgulamıştı.

Kerim, "Çünkü Kuzey Petrol Şirketi'nin kontrolündeki boru hattının kapsamlı bir şekilde onarıma ihtiyacı var. Kuzey Petrol Şirketi, IŞİD saldırılarından önce de 300 bin varil petrol gönderemiyordu" ifadelerini kullandı.

IŞİD tehlikesi

Irak hükümetinin kontrolünde Kerkük'ten Ceyhan'a günlük 300 bin varillik petrol sevkiyatı, IŞİD'in saldırıları nedeniyle 2014 Mart ayı itibarıyla durmuştu.

Kerkük'ün güneyindeki Kuzey Gaz Şirketi, Molla Abdullah Elektrik Santrali ve petrol kuyularının IŞİD'in tehdidi altında olduğunu söyleyen Kerim, "Bu önemli yerlerin, IŞİD'ın tehdidi altında olduğunu saklayamayız. Çünkü IŞİD ile bu bölge arasında sadece birkaç kilometre var. Son iki hafta içinde özellikle bu hassas enerji sahalarının yakınında çatışmalar meydana geldi. Ancak Peşmerge, bölgeyi güvenlik kordonuna aldı. Bu konuda koalisyon güçlerinin de hava desteği var" ifadelerini kullandı.

Uzun pazarlıklar sonrası anlaşma

Irak Bakanlar Kurulu 2 Aralık'taki toplantısında merkezi Bağdat hükümeti ile Erbil arasında varılan "petrol ve bütçe paylaşımı" anlaşmasının onaylandığı açıklanmıştı.

Bakanlar Kurulu açıklamasında, Petrolün tüm Iraklılara ait olduğu ve IKBY'nin günlük 250 bin varil petrolü merkezi yönetime vereceği vurgulanarak, Bağdat yönetiminin günlük 300 bin varil Kerkük petrolünün IKBY'nin denetimindeki boru hattından ihraç edileceği ifade edilmişti.

Açıklamada, "Irak Kara Kuvvetleri'ne ayrılan bütçeden ülkenin güvenlik gücünün bir parçası olan peşmerge güçlerine ödeme yapılacağı hususunda anlaşıldı" ifadeleri de yer almıştı.

Kerkük petrolünün akışı, Bağdat ile Erbil'in anlaşması sonucu 1 Ocak 2015'te Kürt bölgesine ait boru hattından yeniden başladı. Hâlihazırda üretimin düşük olması nedeniyle günlük 150 bin varil petrol ihracı yapılıyor.

Bağdat-Erbil anlaşmasında yer alan, Kerkük'ten günlük 300 bin varil petrolün ihraç edilebilmesi için petrol üretiminin artırılması hedefleniyor. 

Ancak Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihat, Hemrin Dağları'ndaki zengin petrol kuyularının, IŞİD'in elinde olması nedeniyle bunun yakın zamanda zor olacağını açıklamıştı.(AA) 

Etiketler: kerkük, erbil, boru hattı
Okunma Sayısı: 1314
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı