"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kış geliyor, işte faturaları düşürmenin yolu

24 Ekim 2014, Cuma 12:30
XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, binalarda doğru ısı yalıtımının, gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağladığını söyledi.

Isı yalıtımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eruslu, Türkiye’de konutlarda kullanılan enerjinin yüzde 85’inin iklimlendirme harcamaları olduğunu ifade etti. Eruslu, binalarda ısı yalıtımının inşaat maliyetlerinin yüzde 3-5'i kadar tuttuğuna dikkati çekerek, "Binalarda doğru ısı yalıtımı, gerek doğalgaz gerekse elektrik faturalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlar" diye konuştu.

İdeal yalıtım kalınlığı 12 cm

"Mantolama" olarak da adlandırılan dış cephe ısı yalıtımlarının yapıların ısı kaybını engellediğini kaydeden Eruslu, "Yalıtım levhasının 5 santimetre yerine 10 santimetre olanının kullanılması durumunda, yalıtım uygulamasının maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, tasarruf potansiyeli yüzde 100 artıyor" dedi. Yönetmeliklere göre İstanbul’da yalıtım kalınlığının 5 santimetre olarak öngörüldüğünü ancak bunun 10 santimetreye çıkarılması gerektiğini savunan Eruslu, Ankara’da ise ideal yalıtım kalınlığının 12 santimetre olarak uygulanmasının daha doğru olacağını söyledi.

Fatura 100 liradan 30 liraya düşer

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen de Türkiye'de son yıllarda enerji verimliliğinin öneminin arttığını belirterek, "Isı yalıtımı sadece binalarda enerji kaybını azaltmaya yardımcı olmaz, çevre kirliliğinin de azaltılmasına katkı sağlar" dedi. Yalıtımlı binaların, klima ve doğalgaz kullanımını azalttığına işaret eden Şen, şunları kaydetti: "Doğru yalıtım, yakıt faturalarında yüzde 50’ye varan tasarruf sağlanmaktadır. Yalıtımsız evlerde 100 liralık bir aylık ısınma maliyeti doğru yalıtımla 30 liraya kadar düşebilir. 1000 metrekare bir ısı yalıtımı yaklaşık 40 bin lira civarında yapılabilir. 5 katlı bir binada daire başına yaklaşık 4 bin liraya mal olur. Böyle bir maliyeti, daire sahibi ortalama 4 yıl bir sürede doğalgaz veya kömürden elde edeceği tasarrufla geri alır." Ankara / aa

Okunma Sayısı: 1362
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı