"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Köyler boşaldıkça üretim de düşüyor

28 Nisan 2017, Cuma
Son yıllarda azalan köy nüfusları hakkında değerlendirmelerde bulunan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İstatistiklere baktığımızda köy nüfuslarında son dönemde belirgin bir azalma oldu. Bu durum şehirlerde nüfus artışına, kırsal kesimde ise tarımsal üretimin azalmasına sebep oluyor. Köye dönüş projelerine ilişkin kriterler tekrar gözden geçirilmeli” dedi.

Son 10 yıla baktığında toplam nüfus 9,2 milyon artarak 79,8 milyon olurken, belde ve köy nüfusu ise 14,6 milyon azalarak 6,1’e düştüğünü bildiren Palandöken, “Bu rakam toplam nüfusun yüzde 7’si ediyor. 1927 yılında ise belde ve köy nüfusunun 10,3 milyon olduğunu göz önünde bulundurursak 2017 yılında köylerde yaşayanların bu sayının neredeyse yarısı olması dikkat çekici bir noktadır. Bazı köylerimizde yaşayan hane sayısı bir elin parmaklarını bile geçmiyor. Hal böyle olunca tarımsal üretim azılıyor” diye konuştu.

Yaş sınırlaması kaldırılsın

Azalan köy nüfusunu canlandırmak, tarımsal faaliyetlere hız kazandırmak ve ekonomiye katkıda bulunmak adına gerçekleştirilen Köye Dönüş projelerinin yaş kriterleri yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken,  “Millî Tarım Projesi’nde 30, Genç Çiftçilere Hibe Desteği Projesi’nde 27 olan yaş sınırı köyüne geri dönmek, tarım ve hayvancılığa devam etmek isteyen çoğu vatandaşın önünde bir engel. Bu projelerin başarıya ulaşması için yaş sınırının mutlaka kaldırılması gerekir” dedi. Aile besiciliğinin önemine de değinen  Palandöken, “Kırsal kesimdeki nüfus azaldıkça tarım ve hayvancılık istihdamı da azaldı. Nitekim ülkemizde önemli bir kaynağımız olan aile besiciliği yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Besiciliğin, vatandaşa cazip koşullar sağlanarak tekrar ayağa kaldırılması ve geliştirilmesi gerekiyor. Yemin ucuz olması, gübreye getirilen indirim, mazottan düşük vergi alınması gibi tüm koşullarda kolaylık sağlanmalı. Tarım ve hayvancılığa yönelik projeler bu şartlarla hayata geçirilirse ülkemiz ithalattan ziyade ihracat da yapmaya başlar. Yani tarımda eskisi gibi yeniden parlak günlere geri dönülür ve kendi kendine yeten ve ihracat yapan ülke oluruz.” dedi.  

Ahmet Terzi - Ankara 

Konuyla ilgili içerikler:

Okumak için tıklayınız:

Tarım da ölmek üzere: Dışa bağımlılık arttıkça arttı!

Tarımı öldürdük, şimdi ağlıyoruz

Kuru fasülye de ithal edilecek

TMO 230 bin ton buğday ithal edecek

Etiketler: palandöken, tarım, üretim
Okunma Sayısı: 1554
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı