"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Küresel piyasalar FED yüzünden tedirgin

05 Ağustos 2015, Çarşamba 09:32
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına eylül ayında başlayacağı beklentilerinin güçlenmesiyle tedirginlik artarken, bugün yoğun veri gündeminin takip edileceği belirtiliyor.

ABD'de Fed üyelerinin makro ekonomik verilerde önemli bir bozulma görülmediği takdirde eylülde faiz artırımına başlanabileceği söylemlerinin ardından piyasa faizleri yükseldi, dolar endeksi son 3,5 ayın en yüksek seviyesi olan 98,22'ye kadar çıktı. Dün açıklanan fabrika siparişleri verisinin beklentilerin hafif üzerinde, yüzde 1,8 artmasının ardından Fed Atlanta Başkanı Dennis Lockhart’ın açıklamalarının etkisiyle  tahvil faizleri yükseldi, Dow Jones endeksi yüzde 0,27, S&P 500 endeksi yüzde 0,22 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,19 değer kaybetti. Analistler, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün ADP özel sektör istihdam verisinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

Lockhart, dün yaptığı açıklamada faiz artışına eylül toplantısıyla başlanmasından yana olduğunu belirterek, "Şu an itibariyle eylül toplantısıyla ilgili pozisyonum, ekonominin hazır olması ve faiz artışı için harekete geçmenin uygun olduğu yönünde" dedi. 

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi, Fed'in faiz artırımına ilişkin açıklamalar ile düşüşe geçerek 1,10 seviyelerinden 1,0850'ye kadar geriledi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,11 yükselirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,16 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,03 değer kaybetti. Yunanistan'da ASE endeksi ise önceki günkü sert düşüşün ardından dün daha sakin bir seyir izleyerek yüzde 1,22 geriledi. Analistler, bugün hizmet sektörü verilerinin takip edileceğini dile getiriyor. 

Asya tarafında açıklanan hizmet sektörü satın alma yöneticileri endekslerinin (PMI) ardından Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,75 yükseldi, Çin'de Şanghay Bileşik endeksi yüzde 0,79 değer kaybetti.

Yurt içinde koalisyon görüşmelerine ilişkin belirsizlikler devam ederken, Fed'in faiz artırımına ilişkin açıklamalarla dolar ve piyasa faizleri yükseliş eğiliminde hareket etti, BIST 100 endeksi yatay bir seyir izledi. Endeks dün günü yüzde 0,09 yükselişle 78.235 puandan tamamlarken, kapanış saatlerinde 2,77 seviyelerinde işlem gören dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında küresel dolar talebinin artmasının etkisiyle 2,79'un hemen üzerinde işlem görüyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.55 Almanya, temmuz ayı hizmet sektörü PMI

11.00 Avro Bölgesi, temmuz ayı hizmet sektörü PMI

11.30 İngiltere, temmuz ayı hizmet sektörü PMI

12.00 Avro Bölgesi, haziran ayı perakende satışlar

15.15 ABD, temmuz ayı ADP özel sektör istihdamı

15.30 ABD, haziran ayı dış ticaret istatistikleri

16.45 ABD, temmuz ayı hizmet sektörü PMI

17.00 ABD, ISM imalat dışı endeks

AA

Etiketler: piyasalar
Okunma Sayısı: 1339
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı