"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kuru kayısıda rekolte yükseldi fiyatlar düştü

13 Ekim 2015, Salı 12:26
"Dünya kayısı başkenti" Malatya'da geçen yıl zirai don nedeniyle kilosu 20-25 liraya kadar çıkan kuru kayısının fiyatı, verimli geçen bu sezonda 8-12 liraya kadar geriledi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya'nın kuru kayısı üretiminde dünyada söz sahibi olduğunu hatırlattı.

Kuru kayısının yaklaşık 114 ülkeye ihraç edildiğini belirten Erkoç, "İhracatta herhangi bir sıkıntımız yok. Dünyanın değişik ülkelerine ihracat yapıyoruz. En büyük pazar olarak da Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ülkeleri ve Güney Asya ülkeleri başta geliyor" dedi.

Erkoç, geçen sene 31 Mart'ta yaşanan zirai donun Malatya kayısısına büyük hasar verdiği anımsatarak, "2014 yılının 31 Mart'ı itibarıyla don olayında yaklaşık yüzde 95 ürün kaybımız söz konusuydu. Yaş kayısı olarak 30 bin ton civarı, kuru kayısıda da 7-8 bin ton civarı üretim gerçekleşti. 2014 yılı içerisinde elde stoklar vardı, o stoklarla ciddi bir döviz girdisi elde ettik" diye konuştu. 

Bu yılki çiçek döneminde yine yaklaşık yüzde 50-60 civarında ürün kaybı olduğunu belirten Erkoç, şunları kaydetti:

"Bu yıl yaklaşık 300 bin ton yaş kayısı, 70 bin ton civarında kuru kayısı üretimi gerçekleştirdik. Geçen yılki döviz girdisinin fazlalığı da ürünün olmayışıyla fiyatlarının yüksek olmasıyla ortaya çıktı. Şu anda fiyatlar 10 lira aralığında seyrediyor. Bu seneki rakamlara baktığımızda 70 bin ton kuru kayısıda yine epey döviz girdisi elde edeceğiz."

"Daha yüksek bir fiyat bekliyorduk"

Kuru kayısı fiyatlarında geçen yıla oranla düşüş olduğuna işaret eden Erkoç, "Geçen seneki fiyatlar ortalama 20 liraya kadar çıktı. Bu sene ürünün kalitesine göre 10-12 lira aralığında 8'e kadar da düştüğü oluyor. Geçen sene ile fiyatlar kıyaslanamaz. Geçen seneye göre fiyatlar çok geride. Arzu ettiğimiz fiyatlar bunlar değildi. Daha yüksek bir fiyat bekliyorduk. Malatyalı üreticiler de bunu bekliyordu" dedi.

Dünyada yaşanan ekonomik olaylar nedeniyle de arz ve talepte bir daralma söz konusu olduğunu, bunun da kayısı fiyatlarını etkilediğini ifade eden Erkoç, ayrıca terör olaylarının da Malatyaı ticaretini etkilediğini kaydetti.

AA

Etiketler: kuru kaysı
Okunma Sayısı: 1401
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı