"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Maliye Bakanı Ağbal'dan ''asgari ücret'' açıklaması

21 Eylül 2016, Çarşamba 13:32
Maliye Bakanı Naci Ağbal asgari ücretin bin 300 liranın altına düşmemesi için asgari geçim indirimine ilave sağlayacaklarını belirterek, "Bir kişi geliri 1300 liranın altına düşmüşse normal hesaplanan asgari geçim indiriminin üzerine ilave asgari geçim indirimi hesaplayacağız. Hükümet olarak hiçbir şekilde, hiçbir çalışanımızın net eline geçen ücretin bin 300 liranın altına düşmemesini sağlamış oluyoruz. Bu düzenleme Ekim ayı içerisinde alınan ücretlerden geçerli olmak üzere uygulamaya konulacak" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası'nın meclis toplantısına Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, sanayisi ve işadamları katıldı. Toplantıda konuşan Naci Ağbal hükümet olarak yaptıkları çalışma ile asgari ücretin bin 300 liranın altına düşmemesini sağlayacaklarını belirterek, "Ekim ayı içerisinde asgari ücretliler bakımından son 3 ayda bin 300'ün altına düşme ihtimali var. Önümüzdeki rakamlar bunu gösteriyor. Başbakanımızın başkanlığında toplantı yaptık. Hiçbir şekilde asgari ücretin bin 300 liranın altına düşmemesi için ne yapabiliriz diye çalışma yaptık. Maliye Bakanlığı olarak çalışmamızı sunduk. Maliye Bakanlığı olarak getirdiğimiz öneri kabul edildi. Yapılacak olan düzenleme şudur; Asgari geçim indirimi uygulaması var. Kişinin evli veya bekar olmasına, çocuk sayısına bağlı olarak hesaplanan vergiden asgari geçim indirimini düşüyoruz. Son 3 ayda asgari geçim indirimi uygulamasını bir ileri adıma taşıyoruz. Bir kişi geliri 1300 liranın altına düşmüşse normal hesaplanan asgari geçim indiriminin üzerine ilave asgari geçim indirimi hesaplayacağız. Evli bir kişi iki çocuğu var. Ekim ayından itibaren maaşı bin 292 liraya düşüyor. Asgari geçim indiriminden sonraki hesaplanan maaşı veya çalışan asgari ücretli kişi bekar ekim ayından itibaren maaşı bin 300 liradan bin 231 liraya düşüyor. Burada işverenler son 3 ayda bordro üzerinde normal asgari geçim indirimi hesapladıktan sonra herhangi bir şekilde kişinin gelirinin bin 300 liranın altına düştüğünü görürse ilave asgari geçim indirimi uygulayacak. Siz işverenler vergi dairesine çalışanlardan dolayı ödeyeceğiniz vergi bu kadar azalacak. Bu yerine göre işverenin ve çalışanın faydalanacağı teşvik olacak. Hükümet olarak hiçbir şekilde, hiçbir çalışanımızın net eline geçen ücretin bin 300 liranın altına düşmemesini sağlamış oluyoruz. Bu düzenleme Ekim ayı içerisinde alınan ücretlerden geçerli olmak üzere uygulamaya konulacak" dedi.

Yaptıkları çalışmanın aylık geliri bin 300 liranın altına düşenleri kapsadığını belirten Ağbal, şöyle konuştu:

"Bizim burada yaptığımız düzenleme sadece aylık geliri bin 300 liranın altına düşen çalışanlarımızla ilgili. Farklı aylarda kişilerin gelirleri vergi tarifesi dolayısıyla ilk aylara göre aşağıya düşüyor. Bu asgari ücretliler için de geçerli. Biz dedik ki Ocak ayının başında asgari ücret bin 300 lira olacak. Bu bekar bir kişinin ücretiydi. Evli 3 çocuklu bir kişi Ocak 2016 da bin 300 lira almadı. Bin 387 lira net ücret aldı. Son 3 ayda bir kısım asgari ücretlinin geliri bin 387 liradan bin 317 liraya düşecek. Hiçbir şekilde bin 300 liranın altına düşmediği için bu gruptaki çalışanlar için herhangi bir düzenleme yapmıyoruz. Çünkü ücretteki azalma bütün ücret grupları için farklı aylarda geçerli bir uygulama. Hükümet olarak üzerinde durduğumuz konu hiçbir şekilde bir asgari ücretlinin cebine bin 300 liranın altında bir gelir girmesin. Bunu sağlamış olacağız. İkinci olarak yaptığımız çalışma da şunu gördük: Kişinin geliri asgari ücretten daha fazla ama yaklaşık bin 750 liraya kadar olan ücret gruplarında da bin 300 liranın altına düşme var. Kişinin maaşı bin 700 lira mesela. Ama Ekim ayından itibaren onun geliri düşüyor. Burada yapacağımız yasal düzenlemede sadece asgari ücret için değil, ücretleri bin 750 liraya kadar beyan edilen tüm ücretliler için bu teşviği vermiş olacağız. Burada yapacağımız düzenleme Maliye Bakanlığı olarak son 3 ayda ücret üzerinden toplayacağımız vergilerde 1 milyar liralık bir azalmaya neden olacak. Yani burada yapmış olduğumuz düzenlemenin bütçeye maliyeti yaklaşık 1 milyar olacak. Ne çalışanlarımız ne de işverenlerimiz son 3 ayda karşılaşılan bu durumdan dolayı herhangi bir mağduriyette yaşamamış olacaklar. Hayırlı uğurlu olsun."

YATIRIM YAPAN SANAYİCİ İNDİRİMDEN FAYDALANACAK

Ağbal yatırım yapacak sanayicinin yatırım dönemi içerisinde bütün kazançlarından yüzde yüz oranında indirimlerden faydalanacağını açıklayarak, "En son yaptığımız yasal düzenlemeyle eğer bir sanayicimiz yatırım yaparsa yatırım dönemi içerisinde diğer bütün kazançlarından yüzde yüz oranında indirimden faydalanabilecek. Yatırım yaptıkları yıl diğer kazançları otomatikman indirilebilecek. Bu 2009 öncesi yatırım teşvik sistemine döndüğümüzü gösteriyor. Bu özellikle yatırım yapacaklar için büyük kolaylık getirdi" diye konuştu.

SÜPER TEŞVİK

Yatırım için global rekabete uymaları gerektiğini ifade eden Ağbal, "Süper teşvik sistemini getirdik. Bugün ülkeler birbirleriyle rekabet ediyor. ABD, Avrupa ile rekabet ediyor. Yatırımcılara ne olursan ol gel yatırım yap diyor. Biz de ülke olarak bu global rekabete uymamız lazım. Biz mevcut teşviklere ilaveten yeni teşvikler getiriyoruz. Yatırım yapın yeter ki 10 yıl vergi almayacağız. Hazine taşınmazlarını bedava veriyoruz. Enerji desteği vereceğiz. Enerji maliyetleri yatırım projelerini etkiliyor. Enerji harcamaların tamamını veya bir kısmını devlet olarak biz karşılayacağız. Ücret desteği vereceğiz. Süper teşvik sisteminde yurt içinden de yurt dışından da nitelikli personel getirebilirsiniz. Nitelikli personelin ücretini biz vereceğiz. Yatırım yapmak ve sermayesi olmayanlara ortak olacağız. Devlet olarak yüzde 49'a kadar ortak olalım size. Belli bir süre sonra anlaşacağız devlet olarak hissemi alır çıkarım. Yada başkasına ya da size satarım. Devlet olarak yatırım sistemine katkımız olacak" dedi.

Konuşmasının ardından Bakan Ağbal'a Hereke halısı hediye edildi. Bakan Ağbal daha sonra Kocaeli Sanayi Odası'ndaki Türk Süsleme Sanatları Sergisi'ni gezdi.

AA

Okunma Sayısı: 2028
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı