"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Millî gelir, 2007 seviyesine geriledi

12 Mart 2019, Salı 18:14
Türkİye’nİn büyüme rakamlarıyla bİrlİkte açıklanan kİşİ başına düşen mİllÎ gelİr verİlerİ dolar cİnsİnden 2007 yılının gerİsİne düştü.

Türkİye’nİn büyüme rakamlarıyla birlikte açıklanan kişi başına düşen millî gelir verileri de 2018 yılında dolar cinsinden 2007 yılının gerisine düştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre gayrisafi yurtiçi hasıla güncel fiyatlarla 3,7 trilyon lira ya da 784 milyar dolar oldu. Yine bu dönemde kişi başına düşen ortalama gelir ise 45 bin 463 lira, ABD doları cinsinden ise 9 bin 632 dolar oldu.

Ortalama gelir, 2007 yılının da altında 

Bu, 2007 yılındaki 9 bin 656 dolar olan ortalama gelirin de altında bir seviye. Kişi başına düşen gelir 2001 yılındaki ekonomik kriz sırasında önceki yıla göre yüzde 27 gerileyerek 3 bin 84 dolara inmişti. Sonrasında 2008’deki küresel krizin etkisiyle 2009 yılında yaşanan gerileme haricinde istikrarlı olarak artış gösteren ortalama gelir 2013 yılında 12 bin 480 dolarla en yüksek seviyesine ulaştı. O tarihten itibaren gerileme trendine giren millî gelir de son TÜİK açıklamasından sonra küresel malî kriz öncesi seviyesine dönmüş oldu.

***

JP Morgan, büyüme tahminini düşürdü

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından JP Morgan, Türkiye’nin 2019 büyüme tahminini düşürdü. Kurum, Türkiye’de zayıf büyüme dolayısıyla 2019 büyüme tahminlerini yüzde 1,2’den, yüzde 0,9’a düşürdüklerini bildirdi. 

BBVA Araştırma Birimi ise yolladığı bir notta bu yıl için yüzde 1’lik büyüme beklentilerini koruduklarını açıkladı.  TÜİK tarafından bugün açıklanan veriye göre Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 2,6 büyüdü, 4. çeyrekte ise ekonomi yüzde 3 daraldı.

 

Etiketler: türkiye, milli gelir
Okunma Sayısı: 2195
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı