"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Milyarlık ihâleler kime gidecek?

14 Mayıs 2018, Pazartesi 00:34
Yapılan ihâlelerin şeffaf ve adil olmadığını belirten uzmanlar, “mevcut usulsüzlüklere torba yasa kılıfı giydirildi” dediler.

AKP’nin özellikle son yıllarda, ihaleleri düzenleyen yasalarda onlarca kez değişikliğe gittiği ve yandaş iş adamlarına milyarlarca dolarlık ihale kazandırdığı bilinen bir gerçek. Ancak, davet usulu yapılan ihalelerin ileride kendisi için hukuki bir probleme dönüşeceğini düşünen AKP, Meclis’e sunulan yeni bir torba yasa teklifi ile sürece hukuki kılıf giydirmek için harekete geçmiş durumda.Bu duruma dikkat çektiği, 13 Mayıs tarihli yazısında Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarı Çiğdem Toker, AKP’nin bugüne kadar Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesini defalarca amacı dışında kullandığını belirtiyor. 

Açık ilan şartı yok

Davet yöntemi ile ihalelerin AKP yanlısı iş adamlarına dağıtıldığını aktaran Toker, yasada hangi durumlarda ‘ivedi’ ihale yapılabileceğinin bağlandığı şartların net olmasına rağmen, AKP’nin bugüne kadar bu şartları pek çok kez ihlal ettiğine işaret ediyor ve şunları diyor: “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani durum çıkarsa, idarenin önceden öngöremediği olaylar çıkarsa idare, açık ilan etmeden şirketleri davet edebiliyor” 11 Mayıs Cuma akşamı Meclis’e yeni bir torba teklif sunulduğunu ifade eden Toker, teklifin aynen yasalaşması halinde ise, 21/b maddesine “yapım tekniği açısından özellik arz eden” diye bir ibarenin eklenmesiyle, AKP’nin geçmişte dağıttığı ihalelerle ihlal ettiği bu yasayı şimdi kılıfına uydurmuş olacağını belirtiyor. 

Hedefte kaç ihale var?

14 yıl boyunca 101 kuruluşta bulunan kamu payları ile 10 liman, 85 elektrik santrali, 40 işletme, 11 otel/sosyal tesis, 3 bin 631 taşınmaz, 37 maden sahası, 3 gemi, 6 bin 808 kalem makine-teçhizat, 155 adet isim hakkı/marka ve araç muayene hizmetleri özelleştirildi. 2018 yılında aralarında maden ocakları ve şeker fabrikaları özelleştirilmelerinin de bulunduğu en az 320 ihale hedefleniyor. 17 kuruluşun yanı sıra 938 taşınmaz, 40 tesis, 10 otoyol ile 2 boğaz köprüsünü de özelleştirileceği öne sürüldü. 

Etiketler: ihale
Okunma Sayısı: 2354
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    14.5.2018 09:27:05

    AKP denilince AKÇELİ İŞLERDEKİ MAHARET GELİR akla.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı