"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Okul masrafındaki artış düşündürüyor

11 Eylül 2017, Pazartesi 23:21
Yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte okul alışverişleri başladı. Öğrencilerin eğitim masraflarındaki artış, velilerin gelirlerindeki artışın hayli üzerinde seyrediyor.

Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5’nci sınıfındaki öğrenciler için yapılan uyum eğitimleri dün başladı. Yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte veliler de okul alışverişi için hesep yapmaya başladı. Öğrencilerin eğitim masraflarındaki artış ise velilerin gelirlerindeki artışın hayli üzerinde seyretti.

Her yıl giderek artan maaliyet bu sene de artmaya devam etti.

Yeni dönemde de ders kitapları öğrencilere ücretsiz sunulacak. Okulların verdiği listelerle kıyafet, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri alışverişine başlayan veliler, bütçelerini zorlamayan uygun fiyatlı ürün arayışına girdi. İstanbul’da ilkokula başlayacak bir öğrenci için kıyafet ve ayakkabı 170 TL, kırtasiye ürünleri ise 200 TL’den başlıyor. Tabii bir de bu maaliyete okul servisi ücretleri de dahil olunca bir ilkokul öğrencinin minimum maaliyeti katlanarak artıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de okul servis ücretlerinin yeni tarifeleri servisçiler odası tarafından açıklandı. Buna göre, 2017-2018 eğitim öğretim yılında servis ücretleri, geçen eğitim dönemine göre Ankara’da ortalama yüzde 11, İzmir’de yüzde 18 artarken İstanbul’da geçen yıla oranla yüzde 5 zamlandı. Araştırmaya göre, okul öncesi eğitime kayıt olan bir öğrenci için başlangıç masrafı olarak ortalama 485 TL, ilkokula başlayan bir öğrenci için 680 TL, ortaokula başlayan bir öğrenci için 705 TL, orta öğretime başlayan bir öğrenci için ise 775 TL harcama yapılması gerekiyor.

 

İlköğretim sonu maliyeti 16 bin 700 TL

Bir öğrenci için, okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitimi boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 16 bin 700 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam, ayda ortalama 155 TL olarak veliye yansıyor. Orta öğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 8 bin 80 TL, ayda ise ortalama 168 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 295 TL, orta öğretimde 335 TL’ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde okul öncesi ve ilköğretimde maaliyet 295 TL’den 483 TL’ye, orta öğretimde ise 335 TL’den 517 TL’ye çıkıyor.

Etiketler: kırtasiye
Okunma Sayısı: 1501
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı