"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Pazarın kapanması kimsenin çıkarına değil

09 Ağustos 2017, Çarşamba 21:00
Cezayir’in ithalatta bankacılık kanallarını kapatması kararını değerlendiren TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, “Günümüz dünyasında dış ticareti zora sokan böyle bir karar, gıda sektörümüz başta olmak üzere tüm ihracatçı sektörleri olumsuz etkileyecektir” dedi.

Türkiye'nin önemli ihracat pazarlarından olan Kuzey Afrika ülkesi Cezayir’in ithalatta bankacılık kanallarını kapatması kararını değerlendiren Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri İlknur Menlik, “Günümüz dünyasında dış ticareti zora sokan böyle bir karar, gıda sektörümüz başta olmak üzere tüm ihracatçı sektörleri olumsuz etkileyecektir. Cezayir’in de faydasına olmayacak bu karardan bir an önce vazgeçilmesi en büyük temennimizdir. Bu yanlıştan dönülmelidir” dedi. Karar kapsamındaki sanayi ve gıda ürünlerinde Türkiye’nin geçen yıl Cezayir’e 231.7 milyon dolarlık ihracat yaptığına vurgu yapan Menlik, “Günümüz dünyasında ülkeler arasındaki dış ticarette para transferinin bankalar kanalıyla yapılması, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) kuralları çerçevesinde, küresel ticareti kolaylaştırıcı bir uygulamadır. Dış ticarette bankacılık kanallarını kapatmak, DTÖ tarafından belirlenen kurallara aykırı olarak tarife dışı bir engel olduğu gibi, ülkelerin kendi mevzuatları doğrultusunda para transferlerini de zora sokacaktır.” ifadelerini kullandı.

‘’İhracata büyük bir darbe’’

Cezayir’in, küresel ticareti düzenlemeye yönelik Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kararları ile belirlenen kurallara da aykırı olarak aldığı kararı değerlendiren Menlik, Ekonomi Bakanlığı’nın 28 Temmuz 2017 tarihinde Cezayir’in belli ürünler için ithalat lisansı uygulaması başlattığını duyurduğunu hatırlattı. Cezayir’in bu kapsamda; büyükbaş hayvan etleri, peynir, elma, muz, arpa, sarımsak, mısır, soya küspesi, konsantre yemler ve salçanın da aralarında bulunduğu 21 üründe ithalat lisanlı alma zorunluluğu getirdiğini belirten Menlik, ekmek, su, makarna, çikolata gibi gıda ürünleri de dahil olmak üzere çok sayıda ürünün ithalatının bankacılık kanalıyla yapılmasının yasaklanmasının ise ihracata daha büyük bir darbe anlamına geldiğini söyledi. Cezayir’in, 40 milyona yakın nüfusuyla Türkiye gıda ve içecek sanayi ihracatında Kuzey Afrika bölgesinde büyük önem arz eden ülkelerden birisi olduğunu dile getiren TGDF Genel Sekreteri İlknur Menlik, Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’nin geçen yıl Cezayir’e ihracatının 1 milyar 737 milyon dolar, bu ülkeden ithalatımızın ise 464 milyon dolar olduğunu bildirdi.

24 ürüne yasak

Cezayir, gıdadan plastiğe 24 ürün kaleminde ithalatın bankacılık kanalıyla yapılmasını yasakladı. Fiilen ithalatın yasaklanması anlamına gelen karar kapsamında, gıda ürünlerinden, ‘çorba, bulyon, hazır soslar, hardal, ekmek, pizza, makarna, kabuklu ve kabuksuz kuru meyveler, yer fıstığı, meyve suları, su, maden suyu, tatlı, reçel ve marmelatlar, tablet çikolata, tatlandırıcı ihtiva eden kızarmış ekmek, waffle ve gofretler, çikolata ve kakao ihtiva eden diğer hazır gıda ürünleri ile konserveler’ bulunuyor.

 

DHA

Etiketler: ihracat, ithalat, cezayir
Okunma Sayısı: 2139
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı