"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Petrol fiyatlarında büyük düşüş

27 Kasım 2014, Perşembe 10:52
Brent petrolü ve WTI petrol, OPEC'in üretimi düşürme kararından kaçınacağı spekülasyonları ile 4 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinden kayıpları genişletiyor.

Brent petrolü ve Batı Teksas türü ham petrol (WTI), Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) bugün Viyana’da gerçekleşecek toplantıda üretimi düşürme kararından kaçınacağı spekülasyonları ile 4 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinden kayıpları genişletiyor

Brent petrolü vadelileri Londra’da yüzde 1.9 kadar gerileyerek düşüşü 4. güne taşıdı. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali Al-Naimi’ye göre düşen petrol fiyatları kendisini dengeleyecek ve Basra Körfezi grubu üyeleri üretim konusunda bir fikir birliğine vardı.  Naimi dün yaptığı açıklamalarda OPEC’in “birleşik bir pozisyon” alacağını söyledi. Ancak neye karar verileceği konusunda ayrıntı vermedi. Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı, grubun piyasayı dengelemek için ne gerekiyorsa yapacağını belirtti.

Petrol, ABD’nin 30 yılın en yüksek petrol üretimini gerçekleştirmesi ve küresel talep artışının yavaşladığına yönelik işaretler ile ayı piyasasına düştü. Bloomberg News anketine katılan 20 analist, OPEC’in fiyatları desteklemek amacıyla üretimi azaltması konusunda farklı tahminlerde bulundu. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten 12 üyeli grubun günlük olarak 30 milyon varillik resmi bir üretim kotası bulunuyor.

Sydney’deki CMC Markeys baş startejistlerinden Michael McCarthy, “OPEC bugün odak noktası. Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz aydaki girişimleri, piyasaya OPEC’in üretimi azaltma kararı alma ihtimalinin düşük olduğuna yönelik verilen net bir işaret. Böyle bir karar alsalar dahi piyasa bunun gerçekleştirilmesinden şüphe edecektir” dedi.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures borsasında 1.47 dolar kadar düşerek varil başına 76.28 dolar oldu ve Singapur saati ile 13:41’de 76.49 dolardan işlem gördü. Kontrat dün 58 sent gerileyerek 77.75 dolar ile 9 Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yaptı. Avrupa gösterge petrolü ile WTI arasındaki fark 3.78 dolar seviyesinde.

Ocak vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.08 dolar kadar gerileyerek varil başına 72.61 dolardan alıcı buldu. Kontrat dün 40 sent düşerek 73.69  dolar ile 21 Eylül 2010’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış gerçekleştirdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 70 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 26 geriledi.

Okunma Sayısı: 1105
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı