"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Piyasalar ABD verileri ile dalgalanıyor

04 Eylül 2015, Cuma 17:10
ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından, BIST 100 endeksi ve avro/dolar paritesi düştü, altın ve dolar yükseldi.

ABD'de tarım dışı istihdam, ağustos ayında 173 binle beklentinin altında kalırken, işsizlik oranı yüzde 5,1'e geriledi.  ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yakından takip ettiği tarım dışı istihdam verisine ilişkin piyasa beklentisi ise 217 bin olarak belirlenmişti. 

Veri öncesinde 73.570 seviyelerinde bulunan BIST 100 Endeksi, veri sonrasında etkisini artıran satışla 73.000 puanın altına kadar geriledi. 

Küresel piyasalarda dolara olan talebin artmasıyla avro/dolar paritesi 1.1157 seviyesinden 1,1091'e kadar düşerken, güne 2,9710'dan başlayan dolar/TL ise verilerin açıklanmasından sonra tarihi zirvesi olan 3,00 seviyesini test etti. Altının onsu da ABD verilerinin ardından 1.132,28 doları görse de kazançlarını geri vererek şu dakikalarda 1.120 doların hemen üzerinde dengelendi.

ABD verilerinin ardından Avrupa borsalarında yüzde 3'lere varan kayıplar yaşandı. Stoxx Europe 600 endeksinde yüzde 2,5, Almanya'da DAX endeksinde ise yüzde 2,7'lik düşüşler görülürken, ABD'de hisse senedi piyasaları da açılışta yüzde 1'in üzerinde değer kaybetti. 

Piyasa beklentisi olan 217 bin artışın gerisinde kalan tarım dışı istihdam verisinin büyük resme odaklananlar için Fed’e ilişkin algıda önemli bir değişikliğe neden olmayacağını belirten analistler, 2015 yılının aylık ortalama istihdam rakamının 212 bin kişi düzeyinde bulunduğunu ve önceki ayların yukarı yönlü revizelerine bakıldığında genel momentumun bozulmadığını ifade ediyor.

Analistler, ayrıca 2008 yılının nisan ayından bu yana görülen en düşük işsizlik oranı olan yüzde 5,1 seviyesinin önceki aylarda olduğu gibi düşük iş gücüne katılım oranının yansıması olduğuna değinerek, her koşulda manşet işsizlik oranının düştüğünü ve Fed'in bu durumdan memnun olduğunu kaydediyor.

Fed’in 16 – 17 Eylül'de gerçekleştireceği toplantıda faizleri artırabileceğine ilişkin beklentilerin arttığını söyleyen analistler, piyasalardaki dalgalanmanın devam edeceğini tahmin ediyor.

AA

Okunma Sayısı: 1504
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı