"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Piyasalar seçimden sonra da rahatlamayacak

03 Haziran 2015, Çarşamba
Piyasaların, 7 Haziran seçimleri öncesinde, siyasetin gergin üslubundan oldukça etkilendiğini dile getiren uzmanlar, piyasaların seçimden sonra da rahatlamayacağı görüşünde birleşiyor.

Seçim senaryolarını değerlendiren analistler, en iyi görülen seçim sonucunun dahi piyasalara uzun süreli rahatlama getirmeyebileceğini belirtiyor. Bloomberg News’in haberine göre, bazı analistler yatırımcılar açısından en tercih edilir seçim sonucunun bile piyasalara uzun süreli rahatlık sağlayamayabileceğini söylüyor. Türk tahvil faizleri, bu yıl gelişen ülkeler arasında en hızlı yükselen faizler oldu. Hem seçim sonrası oluşacak bir koalisyonun ekonomi politikalarını yönetemeyeceğine, hem de mecliste nitelikli bir çoğunluk oluşması ihtimaline yönelik endişeler de bu artışta kısmen etkili oldu. Ancak, Capital Economics analisti William Jackson Pazartesi günü yayınlanan raporunda, “en ılımlı sonucun,” yani AKP’nin tek başına iktidar olacak çoğunluğu elde edecek ancak anayasayı değiştiremeyecek kadar oy aldığı senaryonun gerçekleşmesinin dahi “yatırımcıları heyecanlandırmayacağını” söyledi. 

 

İşte seçime dair dört senaryo ve piyasalar ve ekonomi politikaları açısından beklenen sonuçları:

AKP 367’yi geçerse

HDP’nin barajı geçememesiyle, AKP mecliste üçte ikinin yani 367’nin üzerinde sandalye alır. AKP anayasa değişikliği ve muhtemelen başkanlık sistemi için bastırır. Royal Bank of Scotland (RBS) ekonomisti Gabor Ambrus, “Bu, piyasalar açısından daha az tercih edilir bir sonuç” dedi. UBS Group analistlerine göre, bu senaryoda Borsa İstanbul 100 endeksindeki hisseler ve TL aşağı yönlü baskı altında kalırken, 10 yıllık tahvil faizleri 75 baz puan artabilir.

AKP 330-367 arasında kalırsa

AKP en az 330 sandalyeyle çoğunluğu elde eder, ancak meclisin referanduma gitmeden anayasayı değiştirmesini sağlayacak 367 sandalyeyi alamaz. Bu durumda HDP muhtemelen barajı geçmesine yetecek oy oranını elde edemez. Ambrus, bu durumun piyasa açısından tercih edilir olduğunu, ancak başkanlık sistemi belirsizliğine dair sorunlar olabileceğini söylüyor. Societe Generale’den Kalen ise bu senaryo konusunda daha kötümser. Ekonomist, yönetimde gerekli kontrol mekanizmalarının etkisini azaltacağından yatırımcıların bu sonucu “olumsuz” olarak algılayacağını belirtiyor.

 

Okunma Sayısı: 2026
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı