"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Piyasalar tedirgin: Ekonominin ateşi yükseldi

05 Mayıs 2018, Cumartesi 00:58
HÜKÜMETİN SEÇİME YÖNELİK HARCAMA MUSLUKLARINI AÇMASI, ENFLASYONUN ÖNLENEMEZ YÜKSELİŞİ EKONOMİNİN ATEŞİNİ YÜKSELTTİ. TÜRK LİRASI DEĞER KAYBETTİ, DOLAR YİNE REKOR KIRDI, FAİZ YÜKSELDİ.

Ekonominin sağlığı endişe veriyor

EKONOMİST Enver Erkan: Enflasyonun yeniden yükselişe geçmesi tl'yi, dolar karşısında düşüşünü rekor seviyelere taşıdı. Türkiye’de erken seçime iki aydan kısa süre kala hükümet; benzeri görülmemiş bir harcama furyasıyla seçim yatırımlarına girişti. Bu durum lirayı neredeyse rekor seviyeye düşürdü ve ekonominin sağlığı konusunda kaygı uyandırdı.

 

Dövizde rekor üstüne rekor

Dün, ABD doları Türk lirası karşısında 4.29’u aşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü. Euro da artışını sürdürerek 5.13 liraya kadar tırmandı. Uzmanlar, dövizdeki bu yükselişin piyasadaki a’dan z’ye bütün ürünlere zam olarak yansıyacağını vurgularken, döviz cinsinden dış borç ödemeleri de piyasaları tedirgin ediyor.

***

Ekonominin ateşi yükseliyor 

Ekonomist  Enver Erkan,  enflasyonun yeniden yükselişe geçmesinin tl’yi, dolar karşısında düşüşünü rekor seviyelere taşıdığını belirterek, ‘’Türkiye’de erken seçime iki aydan kısa süre kala hükümet; benzeri görülmemiş bir harcama furyasıyla seçim yatırımlarına girişti. Bu durum lirayı neredeyse rekor seviyeye düşürdü ve ekonominin sağlığı konusunda kaygı uyandırdı.’’ dedi. Öte yandan ABD doları, Türk lirası karşısında 4.29’u aşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü. Dolar her gün rekorunu yenilerken, Euro da artışını sürdürerek 5.13 liraya kadar tırmandı. Doların yükselişiyle altın fiyatları da tırmandı. Uzmanlar, dövizdeki bu yükselişin piyasadaki a’dan z’ye tüm ürünlere zam olarak yansıyacağını vurguladı. 

2020 döviz hedefi bile aşıldı

12 Ocak 2018 tarihinde açıklanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Beklenti Anketine göre yıl sonu dolar tahmini 4 Mayıs itibarıyla aşıldı. 2018 yıl sonu Döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bu anket döneminde 4,12 TL olmuştu. 12 ay sonrası Döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 4,15 TL iken bu anket döneminde 4,24 TL’ye yükseldi. Ekonomist Özcan Kadıoğlu, ‘’2017’de hükümet “orta vadeli program”da, doların ta 2020’de 4.02’ye çıkacağını öngörmüştü, 2018’in ortasında aştık bunu! Yatırımcı önümüzdeki yıllar için nasıl yatırım planlaması yapacak? Döviz borçlusu bir ülke olduğumuzu da unutmayalım. Seçimlerden sonra ciddi tedbirler gerekecek; hem de acı tedbirler...’’ dedi.

Ekonomide kırılma anı yaklaşıyor

Ahval yazarı Güldem Atabay Şabanlı,  Standard & Poor’s (S&P)Türkiye’nin zaten çöp seviyesinde bulunan kredi notunu bir kademe daha indirdiğini belirterek, ülkenin yüksek enflasyon seviyesine, liranın hızlı değer kaybına ve dış borçlanmayla finanse edilen yüksek cari açım seviyesine dikkat çekti.  Şabanlı 03.05.2018 tarihli yazısında, ‘’Makro dengelerde yaşanan bozulma Türkiye ekonomisini geçen seneki aşırı ısınmadan zaten yavaşlama bölgesine doğru kayırmaktaydı. Fakat seçim sonrası dönem için hükümetin doğru politikaları uygulamaya koyacağına dair şüphe duymamak artık elde değil. Hele ki AKP adına hem cumhurbaşkanlığı hem de meclis seçimlerinde beraber kazanılacak net bir zafer artık cepte değilken; Türkiye ekonomisinde seçime kadar ve seçim sonrası dönemde bir kırılma anının yaklaşmakta olduğunu söylemek gerek.’’ ifadelerine yer verdi.

Okunma Sayısı: 3647
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa

    5.5.2018 03:12:04

    Her eleştiri yapanı terörist ilan edersen üretmezsen hamaset yaparsan doğruluktan ayrılırsan gerçekler bir gün tüm cıplaklıgıyla ortaya çıkar.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı