"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Prof. Dr. Emre Alkin: Devlet vatandaştan tasarruf dersi alsın

03 Aralık 2016, Cumartesi
“Kurların yükselmesi ekonomik değil, zihinsel bir sorundur” diyen Prof. Dr. Emre Alkin, tasarruf konusunda vatandaşın iyi bir sınav verdiğini belirterek devletin vatandaşı örnek almasını tavsiye etti.

Ekonomide son gelişmeleri değerlendiren İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, “Devletin; ihalelerini ve mal alımlarını dolar cinsinden yaptığı, zenginliği ve fakirliği dolar cinsinden ifade ettiği bir ortamda vatandaşın dolar cinsinden hareket etmesini yadırgamak bana pek bir tuhaf geliyor. Devlet tasarruf etmiyor ki; vatandaş tasarruf etsin. Bence tasarruf konusunda devlet vatandaştan örnek almalı. Vatandaş zaten tasarruflu olmasa, ayağını yorganına göre uzatmasa bu şartlar altında ayakta kalıp yaşamasına imkan yoktu. Kurların yükselmesi ekonomik değil zihinsel bir sorundur” dedi.

Yabancı yatırımın gelmemesi normal

Doların son zamanlardaki yükselişinin olağanüstü hal uygulamasının uzatılmasıyla doğrudan ilgisinin olmadığını, dalgalanmanın sebeplerinin özellikle 15  Temmuz süreci ve onun öncesinde Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan patlamalar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Emre Alkin, şöyle konuştu: “Tüm bunların yaşandığı bir ülkede tabiî ki yabancı bir yatırımcının bakışı olumlu olmaz. Tehlikeli olacağını düşünür ve yatırım yapmaz. Olağanüstü hal ile alâkalı söyleyebileceğimiz şey ise, bu tip durumlarda devletin en sert önlemleri almasıyla yabancı yatırımcının süreç bitene kadar Türkiye’den uzak durma kararı almasından kaynaklanır.” 

Merkez Bankası basiretli davranmalı

Aklin, “Tüm bunların yanında bir de Merkez Bankası’nın (MB) bu süreçte yaptığı birkaç hata var. MB; hem siyasete, hem piyasaya hem de bankacılığa şirin gözükmeyi tercih etti, ama kimseye yaranamadı. Benim bu tip makamlarda oturan arkadaşlar için en önemli tavsiyem; eğer her yaptığınız eleştiriyorlarsa, en güzeli doğrusunu yapın; hiç olmazsa o koltuklardan gittiğinizde tarih sizi hatırlar. Yanlış yaparsanız sadece 3-5 kişi sizi hatırlar. Merkez Bankasına tavsiyem basiretli davranmasıdır” şeklinde konuştu. 

Devletin tasarruf konusunda vereceği öğüt yok

Türkiye’nin dış politikada attığı birçok adımı yerinde bulduğunu, ancak tasarruf konusunda eleştirilecek adımlar atıldığını söyleyen Alkin, şöyle devam etti: “Türkiye, tabiî ki Ortadoğu’da söz sahibi olacak, tabiî ki Avrupa Birliği’nin yaptığı yanlışları gösterecek, tabiî ki Amerika Birleşik Devletleri’nin özellikle 15 Temmuz süreciyle ilgili yaptığı yanlışların altını çizecek. Bunlarda hiçbir beiz yok. Elbette büyük bir ülke olarak Halep’teki katliâma sessiz kalmayacağız. Ancak tasarruf konusunda eleştirilerim var. Bana göre vatandaş devletten daha tasarruflu davranıyor. Kimse bozulmasın bunun altını çizelim. Devletin vatandaşa tasarruf konusunda vereceği bir öğüt yok. Vatandaş bence her gün yaşama savaşı vererek, belli geçinme çözümleri bularak devlete iyi bir örnek oluyor” dedi.

DHA

Etiketler: tasarruf, israf
Okunma Sayısı: 2812
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • CESUR ADAM

    3.12.2016 16:27:55

    DEVLETİ idare edenler acaba ailesini böyle idare etseler o aile yerinde dururmu.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı