"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rusya krizi Antalyalı nar üreticisini de vurdu

26 Ekim 2016, Çarşamba 12:00
Türkiye nar üretiminin 4'te birinin gerçekleştiği Antalya'da geçen yıl bahçede 1- 1.2 TL'ye satılan ürünün kilo fiyatı bu yıl 30- 60 kuruş arasında kaldı. Nar üreticisi Rusya krizini bahane eden tüccarın anlaşarak fiyatı aşağı çektiğini öne sürdü.

Bu yıl Rusya krizi nedeniyle Antalya'da turizmde olduğu gibi tarım sektöründe de sorun yaşanıyor. Türkiye nar üretiminin dörtte birinin yapıldığı Antalya'da ürün hasadı tamamlandı. Geçen yıl üreticinin kilosunu 1- 1.2 TL'ye bahçeden sattığı nar, bu yıl 30-60 kuruş arasında kaldı. Birçok üreticinin ürünü ağaçta çatladı. Üreticiler, fiyatlarda yüzde 50'nin üzerinde yaşanan düşüşle ilgili tüccarı suçladı. 

'TÜCCAR AĞIZ BİRLİĞİ YAPTI'

Antalya'nın en önemli nar üretim merkezi Döşemealtı'nın Çığlık bölgesinde Orta Mahalle Muhtarı Mehmet Kayalı, bölgedeki çiftçilerin yüzde 80'inin nar ürettiğini ve bölgede yıllık 400 bin ton civarında üretim gerçekleştiğini dile getirdi. Tüccarın bu yıl ağız birliği yaparak narın fiyatını düşürdüğünü öne süren Mehmet Kayalı, geçen yıl 1 liranın üzerinde satılırken bu yıl 40-50 kuruşa gerilediğini açıkladı. Şu an dalında nar olan üreticinin çok olduğunu anlatan Kayalı, "Bu yıl 1.2 TL beklerken çok aşağı çektiler, nar da çok dayanıklı olmadığından üretici mecbur kaldı. Rusya'dan dolayı da çok büyük sıkıntı var. Kapılar yılbaşında açılacak deniyor ama sıkıntımız büyük" dedi. 

'BU SENEKİ KADAR REZİLLİK GÖRMEDİM'

15 yıldır nar üretimi yaptığını, ama bu yılki rezillik kadarını görmediğini belirten üretici Mustafa Kayalı ise şunları söyledi:

"Her sene tüccar 'para edecek, para edecek' diyor, biz de varımızı yoğumuzu nara döküyoruz. Ama sezon geldi mi 5- 6 tüccar anlaşıyor, çiftçinin emeğini boşa çıkarıyor. Normalde bu yıl 1.2 TL'den gidecek narı 30- 60 kuruş arasında aldılar ve daha hiçbiri para vermedi. Örneğin toplam 7 bin TL tutuyor, adam ona da 5- 6 aylık çek yazıyor. Çiftçilik iyice bitti. Budaması, ilaçlaması, gübrelemesi hesaplanırsa çiftçi hiç para kazanmıyor." 

DHA

Etiketler: nar
Okunma Sayısı: 1151
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı