"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rüzgar ihalesi ile ilgili Bakan Albayrak'tan açıklama

03 Ağustos 2017, Perşembe 19:45
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin ardından yaptığı açıklamada, Dünya ve Türkiye enerji piyasaları için tarihi bir milada tanıklık edildiğini ve bu süreci daha ileriye taşıyacaklarını belirterek, Türkiye'nin yerli ve milli kaynaklarını öncelikleyen bir süreci başlattıklarını ve süreci "tek tek nakış gibi işleyerek" bugüne gelindiğini anlattı.

Dev projenin ihalesinin kazananı belli oldu

Albayrak, nisanda açıkladığı Milli Enerji ve Maden Stratejisi kapsamında yapı taşlarından biri olan ve güneş YEKA projesiyle atılan adımın ikincisi olarak rüzgar YEKA ihalesinin gerçekleştirildiğine değinerek, şöyle konuştu:

"Bugün, dünyadaki en büyük 10 rüzgar üreticisinin 8'inin katılımıyla, tamamen açık, şeffaf ve çok kıyasıya bir rekabetin olduğu bir ihale süreciyle yeni bir dönemi başlattık. Bunun en önemli adımlarından bir tanesi, düne kadar rüzgarda yerli katkı payıyla kilovatsaat başına 10,3 dolar/cent alım maliyeti, tarihi bir rekorla bugünkü ihalede kilovatsaat başına 3,48 dolar/cente düşerek, bir dünya rekoru fiyatla gerçekleşti."

"Türkiye-Almanya ilişkilerine katkı sağlayacak"

Bakan Albayrak, bu yatırımın en kısa sürede devreye alınması için bakanlık olarak tüm desteği vereceklerini vurgulayarak, rüzgar YEKA projesiyle yılda yaklaşık 1,5 milyon ton karbon salınımının önleneceği bilgisini aktardı. 

"Bugün, ortaya çıkan sonuç, Türkiye-Almanya ilişkilerine önemli bir katkı yapacağının da göstermiştir. Bugünkü ihale, Alman teknolojisi ve yatırımı ile birlikte Siemens firmasının kazanması ile neticelendi. Bugün, ortaya çıkan sonucun Türkiye - Alman ilişkileri açısından bölgeye ve dünyaya önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Özellikle dünyanın herhangi bir ülkesinde bir çok şeyler yaşanabilir, bugün öyledir yarın böyledir. Kurumlar kişiler amenna, bugün gelir yarın gider, ancak devletler ve ilişkiler uzun solukludur. Hele de yaklaşık 200 yıldır, önemli tarihsel işbirlikleri içerisinde olan Türkiye-Almanya ilişkileri açısından baktığımızda, özellikle bugün ortaya çıkan sonuç, iki ülke ilişkilerine önemli bir katkı yapacağını da göstermiştir."

'YEKA ve yerli kömür yatırımlarımız devam edecek'

İhalenin, Türkiye'de yerli enerjide kapasiteyi daha da yukarı çıkaracağını aktaran Albayrak, bu oranın orta ve uzun vadede yüzde 65’lere çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Albayrak, ihale sonucunda ortaya çıkan fiyatın piyasa fiyatlarının altında olduğunu vurgulayarak, söyle konuştu:

"Üretilecek elektrik asgari 3 milyar kilovatsaat ama bunun da üzerine çıkılacak. Proje kapsamında yapılacak Ar-Ge özellikle bölgede yerli istihdam açısından çok önemli çünkü Ar-Ge'deki kritik noktalardan biri yerli mühendis istihdamı, bu oran yüzde 80 olacak. Genç, eğitimli nüfusumuzun kapasitesi ve potansiyeli dünyada parmakla gösterilecek noktada. Hedefimiz, Türkiye’nin yerli kaynaklar noktasında, yerli üretim noktasında kapasitesini her geçen gün daha da artırmak. YEKA modeli ile güneş ve rüzgarda bu süreci devam ettireceğiz. Özellikle arz talep dengesinde, arzın daha düşük olduğu bölgeleri önceliklendirerek, kaynağından üretimi ve tüketimi destekleyecek şekilde hem güneş hem rüzgar hem de yerli kömürde önümüzdeki dönemde YEKA ve yerli kömür yatırımlarımız devam edecek."

AA

Etiketler: albayrak, yeka, ihale
Okunma Sayısı: 1506
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı