"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sağlıklı ve yeterli gıdaya erişim evrensel bir haktır

15 Mart 2015, Pazar 14:09
Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, sağlıklı ve yeterli gıdaya erişimin, evrensel tüketici hakkı olduğunu belirterek, "Gıda ve tarım politikalarının bu anlayışa uygun olarak yeniden ele alınması konusunda hükümete, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, diğer ilgili ve yetkililere çağrıda bulunuyoruz" dedi.

Çakar, Kızılay'da yaptığı basın açıklamasında, bu yıl tüm dünyada Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle "sağlıklı ve yeterli gıdaya erişim" konusunda etkinlikler yapıldığını söyledi. 

Bu kapsamda, dernek olarak Türkiye'de sağlıksız gıda ve beslenme bozukluklarının mevcut durumu ve sonuçları konusunu gündeme getirdiklerini belirten Çakar, bunun özellikle çocuklar ve gençler açısından büyük önem taşıdığını ifade etti. Sağlıksız gıda ve beslenme bozuklukları konusunda yapılan araştırmalarda, sorunun her geçen gün daha da arttığının görüldüğüne dikkati çeken Çakar, Türkiye'de de halkın büyük çoğunluğunun sağlıksız, dengesiz ve yetersiz beslendiğini savundu. 

Çakar, başta hazır ve ambalajlanmışlar olmak üzere, gıdaların büyük çoğunluğunda sağlığa aykırı kirliliklerin olduğunu öne sürerek, bu gıdalarla beslenmenin çeşitli hastalıklara yol açtığını söyledi. 

Öte yandan, bilinçsiz tarım ilacı kullanımı ile hayvanların sağlıksız ortamlarda yetiştirilmesi ve GDO'lu yemlerle beslenmesinin de gıdaların sağlıksız olmasına neden olduğunu belirten Çakar, şunları kaydetti: 

"Aldatıcı, yanıltıcı ve istismar edici gıda reklamları ile çocuklarımızın reklamlarda araç olarak kullanılması da yanlış ve sağlıksız tüketim algısını körüklemektedir. Sağlıklı ve yeterli gıdaya erişim, evrensel tüketici hakkıdır. Tüketicilerin bu evrensel hakkına saygı gösterilerek gıda ve tarım politikalarının bu anlayışa uygun olarak yeniden ele alınması konusunda hükümete, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, diğer ilgili ve yetkililere çağrıda bulunuyoruz. 

Çalışanların, emeklilerin, işsizlerin ve tüm yoksulların sağlıklı ve yeterli gıdaya erişebilmesi ve dengeli beslenebilmesi için gerekli ekonomik ve sosyal önlemlerin alınması çağrısında bulunuyoruz. Çocuklarımızın gıda reklamlarında, reklam aracı olarak kullanılmasına son verilmesi için gerekli yasal düzenleme yapılması, okullarda çocuklarımıza sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenebilmelerine uygun olarak ücretsiz yemek verilmesi ile birlikte sağlıklı ceviz, fındık ve badem gibi çerez dağıtılması çağrısında bulunuyoruz."

AA

Okunma Sayısı: 1651
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı