"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sanayi sektöründeki işsizlik kaygı verici boyutlarda

05 Nisan 2016, Salı 10:53
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Genel Başkanı Ali Ekber Çakar, sanayi iş kolundaki işsizliğin kaygı verici bir duruma geldiğini söyledi.

Adana'da katıldığı etkinliklerde değerlendirmelerde bulunan Ali Ekber Çakar, 2015 yılı resmi işsizlik oranının psikolojik sınırı aştığını, işsizliğin sanayide yerleşik bir hale geldiğini savundu. Çakar, "Bu sorunun en temel kaynağı işgücünün üretim sürecinde tasarruf kaleminden ibaret görülmesidir. Yüksek derecede dışa bağımlı Türkiye ekonomisinde TL'nin dolar karşısındaki değer kaybının sürmesi, ithalata bağımlı olan üretimin maliyetlerini artırmaktadır. Nitekim yakın zamanda sanayi işverenlerinin istihdamda daha kolay bir azaltmaya yani işten çıkarmalara gitmeye hazırlandıkları, kıdem tazminatı yükünü hafifleştirecek düzenlemeler yapılmasına yönelik ısrarlarından anlaşılabilir" dedi.

İŞSİZLİK ORANI GENÇLERDE YÜKSEK

İşsizlik oranının gençlerde yüksek olduğuna dikkat çeken Çakar şöyle konuştu:

"Gençler arasındaki işsizlik oranın yüzde 18.5, genç kadınlar arasındaki işsizlik ise yüzde 22'yi bulmuş durumda. İş veya eğitim sürecine katılamayan gençlerin oranı ise yüzde 31.6 ile yüzde 15 olan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasının oldukça üzerinde kalırken, ülkemiz gencinden yaşlısına eğitim, çalışma ve emeklilik haklarının yok sayıldığı bir ülke haline getirildi. Artan işsizlik, AK Parti rejiminde hem geliri olmayanların sayısındaki artış, hem üretim ve asgari tüketimden dışlanan kesimlerin genişleyen nicel boyutu, hem de büyüyen işsizliğin daha güçlü bir tehdide dönüştürülerek güvencesiz ve kuralsız çalışma biçimlerinin bir ikna aracı haline getirilmesi gibi pek çok açıdan bütünlüklü olarak incelenmelidir. Aksi halde salt rakamlara indirgenmiş, siyaset ve ekonomi politikalarıyla dışsal birer parametre olarak toplumsal yaşama yabancı bir öğe gibi gösterilmeye devam edecektir."

DHA

Okunma Sayısı: 1290
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı