"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Seçim ayarlı indirimler

02 Ocak 2019, Çarşamba 02:10
BAZI SEKTÖRLERDEKİ ÖTV VE KDV İNDİRİMLERİ MAHALLî SEÇİMİN YAPILACAĞI MART AYI SONUNA KADAR UZATILDI.

Seçime denk getirildi

Ekonomideki kriz sebebiyle hükümetçe 2018 sonuna kadar uygulanan konut, beyaz eşya, mobilya ve otomotiv sektörlerine yönelik Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi indirimleri 31 Mart 2019'a kadar uzatıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak alınan kararı sosyal medya hesabından duyurdu.

Beklenen uzatma yapıldı

Bu arada 31 Aralık’ta sona eren İmar Barışı'nda da süre 6 ay daha uzatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine, mağduriyet yaşanmaması için İmar Barışı'na başvuruların 15 Haziran, ödeme süresinin ise 30 Haziran 2019'a uzatıldığını bildirdi.

***

Seçime ayarlı indirimler

Cumhurbaşkanı Kararı ile bazı sektörlerde KDV ve ÖTV indirimlerinin 3 ay uzatılması, seçim yatırımı olarak değerlendirildi.

Konut, beyaz eşya, mobilya, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine yönelik katma değer vergisi (KDV) ve özel tüketim vergisi (ÖTV) indirimleri Cumhurbaşkanı Kararı ile 3 ay daha uygulanacak. 31 Mart seçimlerine 3 ay kalması ise yapılan indirimlerin seçime yönelik yatırımlar olarak değerlendirildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, konut satışlarında KDV oranları 31 Mart 2019’a kadar yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında yüzde 4’ten 3’e indirim bu tarihe kadar devam edecek.

 

Mobilyada KDV yüzde 8 olacak 

Mobilya sektöründeki KDV oranı yüzde 18 yerine, yüzde 8 olacak. Beyaz eşyada uygulanan ÖTV oranları da sıfırlanmış olarak devam edecek. Otomotivlerde de 1600 cc altı motorlu araçlardaki ÖTV’de 15’er puanlık indirim devam edecek. Ticarî araçlarda KDV oranları da yüzde 18 yerine yüzde 1 olarak devam edecek. Mükelleflerin indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, bu hüküm kapsamında teslim ettikleri mallar, Türkiye’de kayıt ve tescil edilmemiş yeni araçlar hariç, nedeniyle yüklendikleri vergiler dahil edilmeyecek. Bu hüküm, 31 Ekim 2018’den itibaren geçerli olacak.

Motosikletlerde ÖTV sıfırlandı

Bir diğer Cumhurbaşkanı Kararı’yla da düzenleme kapsamında tarımda kullanılan römorklar ile diğer römorklar için de KDV oranı yüzde 1 olarak belirlendi. Başka bir kararla da motor silindir hacmi 250 santimetre küpü geçmeyen motosikletler ve bir yardımcı motoru bulunan tekerlekli taşıtlardan alınan ÖTV sıfırlandı. Sürekli nominal gücü 250 vatı geçmeyen yardımcı bir elektrik motoru olan pedal yardımlı, iki, üç ve dört tekerlekli taşıtlar ve motor gücü 20 kilovatı geçmeyenlerin ÖTV oranı da yüzde 0 olarak uygulanacak.

 

 

AA

Etiketler: seçim, indirim
Okunma Sayısı: 3262
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    2.1.2019 12:21:19

    (3) 3-Bu yasanın başta da değimiz gibi haksızlıklarla dolu olan kısmı vatandaşın yasanın muhtevasını tam bilmemesi,doğru yorumlanmada sıkıntısı ve e-devletten başvuruda yapılan hatalar ile sürenin yetersizliği ortaya çıktı.Önce 31 EKİM denilen süre 31 ARALIK'a şimdi de 15 HAZİRAN'a kadar uzatıldı.Ancak bu eksik ve aleleacele yapılan hatalar ve haksızlıklar zincirini düzeltmekten uzaktır.Yapılması gereken düzeltmelerin en başında şunlar olamlıydı. Plan-proje yaptırtmış,ruhsat almış,SSK ve Vergi döemesi yapmış amma binasında kısmi aykırılığı olanalrında AYKIRI olan alanı kadar bedel için ödeme yapması. Madem kamu malının üzerinde yapı yapmış ve devletin yasasını tatbik edememişsin öyle ise neden fırsatçılık yapıyorsun.Yüzbinlerce lirayı ödeyecek vatandaşa VERGİ YAPILANDIRMASINDAKİ gibi 18-24-36 AY ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLANMALIDIIR. Aksi halde bu mağduriyetlerin olması ve olanların devamı olur.

  • HÜSEYİN İLHAN

    2.1.2019 12:14:32

    (2) 2-Kaçak yapı yapmış amma plan içinde yola tecavüzü olan yapılar için belediyelerden muvafakat alınması şartı vardı.Belediyeler şehir planında yol,cadde için sıkıntı verdiğinden bu muvafakatı vermiyordu.AKP bir tebliğ ile bunuda iptal ederek ne şartta olursa olsun imar barışından para akışı aksamasın diyerek yola ve caddeye tecavüzü olan yapılarında müracaatına yol verdi.

  • HÜSEYİN İLHAN

    2.1.2019 12:09:41

    (1) İMAR BARIŞIMI,İKTİDARIN FIRSATÇILIĞIMI İMAR BARIŞI baştan sona haksızlıklarla dolu olan,iktidarın beceriksizliğni kapatmak için milletin sıkıntısından nemalanmak amacıyla yapılan bir HAKSIZLIKLAR ZİNCİRİDİR ; 1-Bu yanlışlardan biri şudur.OTEL,SANAYİ TESİSLERİ,OKUL ve Hastahaneler için metrekaresi 2000.Tl'den hesaplama olacaktı.Diyelim 5000mt.kare yasal,3000m'karede kaçak yapısı olan toplam alanının çarpımı ile baliğ olan rakamın % 6nı ödeyecekti.İtirazlar oldu bu sadece imara aykırı olan kısım denilerek tashih edildi. İlk dönüş bu oldu.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı