"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şekercilerden Latin Amerika çıkarması

01 Eylül 2015, Salı 15:13
İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, şekerin hammaddesi olan şeker kamışının üretildiği Peru’ya, çikolata, şekerleme, sakız ve bisküvi satacak.

Güney Amerika’nın en büyük gıda fuarların dan biri olan Expoalimentaria Genel Gıda fuarı 26-28 Ağustos 2015 tarihleri arasında Lima/Peru da gerçekleştirildi. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, fuara URGE projesi kapsamında 9 firmayla katılım sağladı. Yaşanan küresel, bölgesel ekonomik ve siyasal sıkıntılar dolayısıyla yeni pazarlar arayışına giren Türk Şekercisi Peru’da düzenlenen Latin Amerika’nın en büyük gıda fuarı üzerinden bölgeye ihracat yapacak. 

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Zekeriya Mete, fuar ile ilgili yaptığı değerlendirmede, daralan hatta durma noktasına gelen ihracat pazarlarından sonra alternatif pazarlar aramaya başladıklarını belirtti. Mete, “Daralan ihracat pazarlarını çeşitlendirmek için Amerika kıtasına yöneldik. Bu sayede şekerin hammaddesi olan şeker kamışının üretildiği Peru’ya buradan alınan şekerlerden üretilen çikolatalar, şekerlemeler ihraç edilecek. Burada Türk şekercisine çok büyük bir saygı gösterilmesi gerekiyor. Biz hammaddeyi aldığımız ülkeye işlenmiş ürünü satar konuma geldik.” dedi. 

Gelecek ay Panama’dan başlayarak, Şili, Paraguay ve Arjantin’e ziyaretlerde bulunup yeni iş bağlantıları kurmaya çalışacaklarını da aktaran Zekeriya Mete, “Üyelerimizi büyük ithalatçılarla buluşturacağız. Amerika’dan alım heyetleri ve büyük ithalatçılar getirip firmalarımızla birebir buluşturacağız. Amerika pazarı ile çevremizde yaşanan olumsuzlukları aşmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Peru'nun sadece gıda ihracatçılarının değil bütün sektörler için önemli bir pazar olabileceğine değinen Mete, şöyle devam etti: 

“Türkiye ve Peru arasındaki ticaret hacminde şekerli mamullerin yarattığı büyük pazar fırsatıdır. Ekonomi Bakanlığımızın sitesinde TUİK verilerine dayanarak görülen tabloda, Türkiye-Peru arasındaki ticaret hacminin iki ülkenin nüfus büyüklükleri dikkate alındığında daha yüksek olması gerektiği aşikardır. Öte yandan, Türkiye’nin Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri için büyük bir kaynak olmasına rağmen Peru ile olan ihracatında ilk sıraları demir başta olmak üzere metal mamul ve yapı malzemeleri yer almakta.”

“İKİ YIL İÇERİSİNDE PERU’YA İHRACATIMIZ 50 MİLYON DOLAR OLACAK”

Peru’nun nüfus yoğunluğunun ve jeopolitik konumunun ihracat yapmak için Güney Amerika’da ki en doğru adres olduğuna vurgu yapan Mete, ayrıca şunları aktardı: 

“Peru’ya iki sene içerisinde 50 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Peru 30 milyonu aşkın nüfusuyla Güney Amerika ülkeleri içinde önemli bir nüfus hacmine sahip. Peru nüfusunun yüzde 46 gibi büyük bir oranı 24 yaş altında. Ülkenin yaş ortalaması 27. Bu yaş grubu gıda tüketiminin tüm dünyada oldukça yoğun olduğu bir yaş grubu. Ülkede kentleşme oranı giderek artmakta. Bu da ambalajlı gıda ürünlerine olan ilginin artma trendi adına önemli bir gösterge. Var olan kentleşme oranı yaklaşık olarak yüzde 78,6’dır ve kentleşme her yıl yüzde 1,65’lik bir oranda. Bizim ihracat hedefimiz sadece Peru ile sınırlı değil. Peru üzerinden bölge ülkelerine de ihracatımız artacak. Peru jeopolitik olarak bölgenin Türkiye’si.” 

İhracat rakamlarının günden güne aşağı yönde bir hareket izlediğini belirten Mete “Bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 civarında geride bulunuyoruz, Hedefimiz bu yıl 2 milyar dolardı ama 1.7 milyar doları yakalarsak iyi. Bölgede yaşanan ekonomik ve siyasal sıkıntılar en çok ihracatımızı etkiliyor. İhracatta ki bu düşüş trendini değiştirmek Peru gibi alternatif pazarlara yapacağımız ihracata bağlı. 2023 yılı hedefimiz olan 19,2 milyar dolar ihracatta ise henüz bir değişiklik yapmadık, siyasi ve ekonomik gelişmeler çerçevesinde bir düzenleme yapılması gerekirse yapacağız” diye konuştu.

PERU’NUN TROPİC MEYVELERİ TÜRK ÇİKOLATASINA GİRECEK

Peru’ya sadece ürün ihraç etmeyi planlamadıklarını vurgulayan Mete, “Hem Türkiye’nin Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri adına kaynak ülke olma özelliği ve Perulu tüketicilerin damaklarına Türkiye’de üretilen mamullerle lezzet katmak için buradayız. Hem de Türkiye’nin ambalajlı gıda üretiminde Peru’nun tropik meyveleri gibi değerlerinin kullanılarak Türk ürünlerinin Peru yarı mamulleriyle tatlanması adına karşılıklı girişimlerimiz olacak. Peru’da yetişen tropic meyveler ile inovatif ürünler ortaya koyacağız.” şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 1804
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı