"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Soğan, üreticisinin gözlerini yaşarttı

21 Şubat 2017, Salı 11:21
Kuru soğan üretiminde Türkiye'de üçüncü sırada bulunan Eskişehir'deki çiftçiler, kilogramı 20 kuruşa kadar gerileyen ürünlerine alıcı bulmakta zorlanırken, tüketiciler bazı marketlerde kilogramı 50 kuruşun altına gerileyen bu üründeki fiyat düşüşünden memnun.

Kentte bu yıl 38 bin dekar alanda üretilen 150 bin ton soğandan üreticinin elinde kalan yaklaşık 75 bin tonu halen alıcı bekliyor.

Eskişehir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen, Eskişehir'in kuru soğan üretiminde ülkenin önde gelen illerinden olduğunu söyledi.

Kuru soğan üreticilerinin bu yıl emeğinin karşılığını alamadığını vurgulayan Şen, şunları kaydetti:

"Bu yıl kalite çok iyi olmasına rağmen önceki yıllardaki fiyatları bulamadık. Hava ısındıkça soğanlar cücüklenmeye başlayacak ve üreticinin elinde kalacak. Şu an Eskişehir'deki üreticilerin elinde yaklaşık 75 bin ton soğan alıcı bekliyor. Kuru soğan hem emek hem de maliyet isteyen bir ürün. Çiftçi bu yıl umduğunu bulamadı. Şu an 20-25 kuruşa kadar düşen ürüne alıcı bulunmuyor."

Şen, plansız ekime de değinerek, "Türkiye'nin pazar ihtiyacı var. Üretim alanımız çok fazla, bize pazar lazım. Ayrıca plansız ekim var. Geçen yıl fiyatı yüksek olduğu için bu yıl çoğu insan kuru soğan ekti. Üretim çok, pazar az olunca sıkıntılar yaşandı." dedi.

"Bizim malımızla rekabet yapıyorlar"

Eskişehir'in kırsal Karaçay Mahallesi çiftçilerinden Ümit Erul ise 10 yıldır kuru soğan ektiğini ancak bu yıl fiyatların tatmin edici seviyede olmadığını söyledi.

Bu yıl ürünlerinin çok kaliteli olmasına rağmen elde kaldığını anlatan Erul, "Sezon başında 40-50 kuruş arasında satılıyordu ancak şimdi fiyatlar taban yaptı. Ayrıca kuru soğanda bu yıl istenilen seviyede ihracat olmadı. Büyük marketler kuru soğanı rekabet aracı olarak kullanıyor. Marketlerde 50 kuruşun altına düştü. Bizim malımızla rekabet yapıyorlar. Alıcı yok, gelen müşteriye ise elde kalmasın diye parasını peşin almadan veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Üreticilerden Metin Gence de ürettiği soğanların elinde kaldığını dile getirerek, "Alıcı bulmakta zorlanıyoruz. Gelen müşterileri soğanın parasını almadan gönderiyoruz. 150 ton üretmiştim. 100 tonu elimizde kaldı. Bu yıl masrafları çıkaramadık." diye konuştu.

Fiyattaki düşüş tüketiciyi sevindirdi

Fiyatındaki yaklaşık yüzde 50'ye varan düşüş nedeniyle üreticisini üzen kuru soğan, Eskişehir'deki bazı marketlerde kilogramı 50 kuruşun altına gerileyince kentteki tüketicileri sevindirdi.

Bir marketten alışveriş yapan Esma Nalbant, kuru soğanı bu yıl ucuza aldıklarını söyledi.

Ürünün önceki yıllarda fiyatının yüksek olduğunu dile getiren Nalbant, "Kuru soğan şu an markette 48 kuruşa satılıyor. Tüketici olarak biz bu fiyatlardan memnunuz. Temennimiz diğer ürünlerin de soğan gibi ucuz olması yönünde. İnşallah diğer ürünler de ucuzlar ve vatandaşlar bol bol alır." dedi.

İbrahim Erdoğdu ise kuru soğanın bu yıl üreticinin elinde kaldığını anlatarak, "Tüketici olarak biz seviniyoruz ama üretici için zor bir durum. Geçen yıl soğanı bir liradan alıyorduk. Bu yıl kilogramı 50 kuruşun altına düşmüş." diye konuştu.

AA

Okunma Sayısı: 1632
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı