"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tarım da ölmek üzere: Dışa bağımlılık arttıkça arttı!

26 Nisan 2017, Çarşamba 22:10
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, daha önce üretimde yeterli ürünlerde bile dışa bağımlı hale gelindiğini söyledi.

ATB Nisan ayı olağan meclis toplantısı Ali Çandır başkanlığında yapıldı. Burada konuşan Çandır, daha önce üretimde yeterli ürünlerde bile dışa bağımlı hale gelindiğini belirten Çandır, son dönemde bazı ürünlerdeki vergilerin düşürülmesi ya da vergilerin sıfırlanarak ithalat kapısının açılmasının, kendimize dahi yetmediğimizin göstergesi olduğunu söyledi. Gündem maddelerinin görüşülmesinden önce konuşan ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, 2016 yılının Antalya’nın ekonomi ve iş dünyası bakımından bir daha tekrar etmesini istemeyeceği kadar yıpratıcı olduğunu söyledi. Antalya’nın Türkiye’nin ortalama ekonomik zorluklarının çok üzerinde olumsuzluk yaşadığını belirten Çandır, Türkiye ekonomisi yüzde 2.9 büyürken, tarım sektörünün yüzde 4.1 küçüldüğünü belirtti. Çandır, “Türkiye genelinde 26 milyon dekarını, Antalya’da ise 320 bin dekarını kaybetmiş, istihdamının yüzde 20’si erimiş ve temel ürünlerdeki yeterlilik oranları düşmüş bir sektör konumundayız” dedi. Tarımda yıpratıcı bir dönem yaşandığını kaydeden Çandır, bu alanda seferberlik ilân edilmesi gerektiğini vurguladı.” dedi.

Dışa bağımlılık arttı

Daha önce üretimde yeterli ürünlerde bile dışa bağımlı hale gelindiğini belirten Çandır, son dönemde bazı ürünlerdeki vergilerin düşürülmesi ya da vergilerin sıfırlanarak ithalat kapısının açılmasının, kendimize dahi yetmediğimizin göstergesi olduğunu söyledi. Son sekiz yılda tahıllarda yetersiz üretim söz konusu olduğunu aktaran Ali Çandır, “Mısırda son 16 yılda sadece 1 yıl kendi ihtiyacımızı karşılayacak kadar üretebilmişiz. Kişi başına mısır tüketimimiz azalmasına rağmen ihtiyacımızın yüzde 81’ini karşılayabilmişiz. Pirinç üretimimiz artmasına karşın 16 yılda ihtiyacımızı karşılayacak düzeye ulaşmamıştır. Halen ihtiyacımızın yüzde 70’ini üretebiliyoruz. Kuru fasulyede 16 yıllık geçmişte 2002-2004 dönemi haricinde yüzde 87 oranında yeterlilik derecesine sahibiz. Yeşil mercimekte 2000’li yılların başında ihtiyacımızın yüzde 90’ını üreten ülkemiz, bugün ihtiyacımızın yüzde 43’ünü üretebilmektedir. Kırmızı mercimek ve nohut da yeşil mercimeğin kaderini paylaşıyor” dedi.

***

Konuyla ilgili içerikler:

Okumak için tıklayınız:

Tarımı öldürdük, şimdi ağlıyoruz

Kuru fasülye de ithal edilecek

TMO 230 bin ton buğday ithal edecek

 

DHA

Etiketler: tarım
Okunma Sayısı: 2265
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Selahattin

    27.4.2017 09:00:12

    Bu sene mevsimde kurak gidiyor Mayıs geldi ekinler hala tarlayı kapatmadı... Allah adaletsiz yönetimleri körü körüne destekleyen milleti sanırım bu şekilde hem uyarıyor hem de cezalandırıyor.

  • lokman

    27.4.2017 06:36:30

    imkanlar çiftçinin aleyhine işliyor.hükümet kendi burjuva işadamlarını oluşturmak için onlar vasıtasıyla dışardan herşeyi ithal ediyor.Bu zenginlerin sayısı artarken ülke geriye gidiyor.maalesef ülkede kast sistemi işliyor vatandaş kimsenin umrunda değil

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı