"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tarımın ekonomiye katkısı yarı yarıya düşürüldü

29 Ocak 2015, Perşembe 11:06
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, AK Parti’nin tarım politikalarının çiftçiyi çok zor durumda bıraktığını ifade ederek, “AKP iktidarı tarımı güç değil, yük olarak görüp büyük potansiyele sahip verimli topraklarımızı ve çiftçimizi tükenme noktasına getirmiştir.” dedi.

12 yıllık AKP iktidarı süresince mazotun 4, elektriğin 2 kat zamlanmasına rağmen çiftçilerin sattığı ürünlerin fiyatlarının aynı seviyede kaldığına dikkat çeken Yılmaz yazılı açıklamasında “Tarımın Türk ekonomisine katkısı yarı yarıya düşmüştür. Dengesiz tarım politikaları nedeniyle tarımdan uzaklaştırılan çiftçilerimiz, istihdam rakamlarını da olumsuz etkilemiştir.” ifadesini kullandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, "Avrupa'nın 10 yıllık tarım sektörü büyümesi ortalama yıllık 0,24'dür. Yani yüzde 1 bile değil. Biz Avrupa Birliği'nin yıllık sağladığı tarım sektörü büyümesinin 10 katı daha fazla büyüme kaydettik" açıklamasının da gerçekleri yansıtmadığını kaydeden MHP’li Yılmaz, Ziraat Mühendisleri Odası’nın (ZMO) TÜİK verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre son 10 yılda Türkiye’deki baklagillerin hem ekim hem de üretim alanlarının yüzde 60 oranında daraldığını ortaya koyduğunu ifade etti. 

“EKİM ALANLARI 800 BİN HEKTARA KADAR DÜŞTÜ“

Seyfettin Yılmaz, Türkiye’nin 1990’lı yıllarda 2 milyon hektarlık ekim alanıyla dünyada sayılı baklagil üreticilerinden biriyken bugün ekim alanının 800 bin hektara kadar düştüğünü belirterek, şöyle dedi; “Türkiye bugün Mısır, Etiyopya, Bangladeş ve Çin’den kuru fasulye, Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek, ABD, Ukrayna ve Kanada’dan ise bezelye ithal ediyor. Çeltik ekim alanı bakımından büyük bir yeterliliğe sahip olan ülkemiz pirinç ithalatını İtalya, ABD, Hindistan, Mısır, Vietnam ve Tayland'dan gerçekleştiriyor.” 

“AKP, TÜRK TARIMI 12 YILDIR BİR ADIM BİLE İLERİ GÖTÜREMEDİ”

Türkiye’nin verimli geniş topraklarının büyük bir tarımsal potansiyel barındırdığını dile getiren Yılmaz sözlerini, “12 yıldır iktidarda olan AKP hükümeti, Türk tarımını ve çiftçisini bir adım bile ileri götürememiş aksine uygulanan yanlış politikalarla her geçen yıl daha da geriletmiştir. 2015 seçimleri çiftçilerimiz için de büyük önem taşımaktadır. Zira tarımın ülke ekonomisi için öneminin bilincinde olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin iktidarında Türkiye tarımda ithalatçı değil ihracatçı bir konuma gelecektir.” diye tamamladı.

Okunma Sayısı: 1275
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı