"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tataristan'daki Türk yatırımları 1 milyar doları buldu

17 Aralık 2014, Çarşamba 14:01
Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da gerçekleştirilen 'Tataristan’ın Mirasları' programına katılan Alabuga Ekonomik Bölgesi Dış Yatırımlar Başkanı Rüstem Zaripov, bölgedeki Türk şirketlerinin yatırımlarının 1 milyar doları bulduğunu belirtti.

Tataristan bölgesinde Türk ve diğer yabancı yatırımcılar için en iyi şartları oluşturduklarını belirten Zaripov, Tataristan ve Türkiye arasında oldukça sıcak ikili ilişkilerin olduğunu söyledi. Alabuga ekonomik bölgesinde Türk girişimcilerin yatırımı, yabancı yatırımların yüzde 33’üne ulaştı.

Alabuga’da Türk yatırımcılar arasında Coşkunöz Holding, Şişecam (Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş) ve yakın zamanda üretime başlayan Kastamonu Entegre’nin (Hayat Holding) yer aldığını ifade eden Zaripov, "Kastamonu Entegre, 72,5 hektarlık bir alana kurduğu fabrikada yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlıyor. İleride bu alan ve işçi kapasitesini artıracaklar. Gelecek sene de yeni bir fabrika açılması planlanıyor. Türk iş adamları için Tataristan olarak en ideal şartları geliştirmiş durumdayız. Tataristan Cumhuriyeti, Alabuga Ticaret Merkezi'nde fabrika kurmak isteyen tüm yatırımcıları her bakımdan desteklemektedir." dedi.

Zaripov, Alabuga Ticaret Merkezi’nde en büyük yatırımların ise Amerika Birleşik Devletleri tarafından yapıldığını söyledi. Yatırımcılar arasında Ford Motor Company, Armstrong World Industries ve 3M USA gibi büyük firmalar bulunuyor. 

Tataristan Cumhuriyeti tarafından sağlanan imkanlar arasında elektrik, su, doğalgaz, fabrika için boş araziler ve vergi-gümrük indirimleri bulunuyor.

"AVRUPALI ŞİRKETLERDEN BOŞALAN YERLERİ TÜRK FİRMALARI DOLDURUYOR"

Batının Rusya’ya yaptırımlarının Alabuga bölgesine etkisi konusunda konuşan Zaripov, Avrupalı şirketlerden yaptırımlarla alakalı herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını, sadece bazı şirketlerin projelerini ertelediklerini açıkladı. Zaripov, "Şu anda bölgede en çok Türk yatırımcıların ilgisini hissediyoruz ve oldukça memnunuz. Eskiden de birçok Türk firmasıyla çalıştık ama şu an sayı yükseldi. Avrupalı şirketlerden boşalan yerleri Türk firmaları dolduruyor. Türk firmaları için mükemmel bir fırsat doğdu. Eskiden Avrupa’dan almış olduğumuz gıda ürünlerini şu anda Türkiye’den alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Çin Halk Cumhuriyeti’nden de birçok yatırımcının bölgeye yatırım yaptığını vurgulayan Zaripov, bunun Rusya’nın yönünü Avrupa’dan doğuya çevirme politikasıyla alakalı olduğunu söyledi. Avrupa ve Amerikalı şirketlerin bu bölgede herhangi bir duraksama yaşamadığını söyleyen Zaripov, ekonomik sıkıntılara rağmen 2015’de daha fazla yatırımların gerçekleşeceğini vurguladı.

Alabuga, Rusya'daki en büyük sanayi tipi özel ekonomik bölgesi. Alabuga ÖEB’nin alanı 20 kilometre kare veya 2 bin hektar. Alabuga OEB’nin faaliyet amacı sanayi üretimi alanında Rus ve uluslararası şirketlerin yatırım projelerini gerçekleştirmesi için uygun koşulları sağlamak. 31 Aralık 2013 tarihi itibariyle bölgede 37 şirket kayıtlı. Alabuga ÖEB’nde kayıtlı şirketler tarafından açıklanan yatırımların toplam tutarı 105 milyar rublenin üzerinde. Bunun 58 milyar rublesi fabrikaların inşaatına yatırıldı, 3 bin 800 kişi için istihdam sağlandı. Buradaki şirketler tarafından toplam 82,18 milyar ruble değerinde üretim yapıldı. Alabuga Özel Ekonomik Bölgesi'nin faaliyette bulunduğu dönemde farklı düzeylerdeki bütçelere toplam 5,46 milyar ruble vergi ödendi.

Okunma Sayısı: 1387
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı