"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tekstil sektöründe Rusya alarmı!

01 Aralık 2015, Salı 13:01
Rusya'nın, uçak krizinden sonra Türkiye'ye ekonomik yaptırımlar uygulamaya başlaması, sebze ve meyveden sonra tekstil sektörünü de endişeli bir bekleyişe soktu.

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, "stratejik ortak ve dost" dedikleri Rusya ile Türkiye'nin arasının bozulmasının endişesini yaşadıklarını, haksız olduğu halde Rus tarafının, ekonomik tedbirlerle Türkiye'yi mağdur etmek istediğini söyledi. Keçeci, "25 milyar dolar ithalatımız var, 6 milyar dolar ihracatımız var. Bunun 1 milyar doları sebze ve meyveden oluşuyor. 4 milyon da Rus turist geliyor. Bu bizim açımızdan çok önemli. Bunların hepsini yok etmek istiyorlar. Bu, Türkiye için önemli bir risk teşkil ediyor. Bir an önce bu konunun sağduyuyla çözülmesi gerekir. Denizli'de 2015 yılında ekime kadar 25 milyon dolar ihracatımız, zaten 15 milyon dolara düşmüş durumda. Yüzde 40 düşme var, malum nedenlerden dolayı. Bu durumda yıl sonuna kadar Denizli ve Türkiye ihracatımız, inanılmayacak derecede düşer." dedi.

Rus bakanların, ekonomik tedbirleri arttırmak için çeşitli kararnameler imzaladığını belirten DSO Başkanı Keçeci, "Sebze ve meyve dışında tekstille ilgili de tedbir alıyorlar. Böyle giderse Rus pazarında önemli bir tıkanma olur. Bu bizim için önemli bir kayıp olur. Zaten bugün dünya darda ve zorda. Bu kadar büyük bir talebi dünyada nereden karşılarız? Kolay değil. Bizim aldığımız gaz, şu an için alternatifsiz görünüyor. Onlar bizden tekstil ve sebze meyve alıyor ama onların alternatifleri var. Afrika ve başka ülkelere giderler, bunları ikame ederler fakat bizim yüzde 60'ını satın aldığımız doğalgazımızı, hemen başka yerden bulma imkanımız yok ama Rusya'nın da yüzde 25'ine yakın sattığı yakıtının karşılığında aldığı parayı da kesebileceğini düşünmüyorum. O nereden bulacak bir anda 25 milyar doları?" diye konuştu.

LALELİ PAZARI ENDİŞESİ

Müjdat Keçeci, Denizli için önemli bir kaybın da İstanbul'daki Laleli pazarı olduğunu vurguladı. Buraya Rusya'dan uçakların boş geldiğini veya seferlerin edildiğini belirterek, "Rusya'dan uçaklar boş geliyor. Laleli pazarı da bizim Denizli için önemli, satışlarımız söz konusuydu. Bu pazarın da Denizli için küçüleceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 1779
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı