"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Topraksız tarım'la gelirini 5'e katlayacak!

03 Ağustos 2015, Pazartesi 13:06
İlkadım ilçesinde bir dönüm arazisinde yıllık 5 ton çilek üreten Osman Karabıyık, topraksız ve katlı sistemle üretimini 25 tona çıkarmayı hedefliyor.

İlçenin Çatalarmut Mahallesi'nde çilek üretimi yapan Karabıyık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün desteğiyle modern tarım uygulamasına geçti. Bir dönüm arazisine 3 katlı sistem kuran Karabıyık, topraksız tarım uygulamaya başladı. 

Karabıyık, yaptığı açıklamada, bir dönüm arazide 5 ton ürün aldığını ancak bu yıl topraksız ve katlı sisteme geçtiklerini söyledi.

Bir dönüm araziye normal şartlarda 5 bin fide dikildiğini anlatan Karabıyık, "Biz katlı sisteme geçtikten sonra 25 bin fide dikimi yaptık. Geçen nisan ayında diktiğimiz fidelerden çilek hasadı yapmaya başladık. 10 gündür yaptığımız hasattan elde edilen ürün şimdiden 7 tonu buldu. Eylül ayına kadar hasat devam edecek, ortalama bir fideden 1 kilogram ürün almayı hedefliyoruz" dedi.

Karabıyık, üretimin 5 tondan 25 tona çıkacağını ifade ederek, "Karadeniz bölgesinde açık arazide topraksız tarıma geçen ilk üretici oldum. Diğer üreticiler de burayı gelip inceliyor. Çünkü bu şekilde hem üretim hem de getirisi yüksek" diye konuştu.

 "Çiftçi yaptığı yatırımı 6 ay gibi kısa sürede geri alıyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü proje koordinatörü Ercan Karaduman, toprak verimi az olan veya hiç toprağı olmayan alanlarda çiftçilerin üretim yapması için destekte bulunduklarını söyledi.

Topraksız hidrokültür yöntemiyle çiftçilerin yüksek verimlilikte çilek üretebileceğine işaret eden Karaduman, "Burada toprak yerine hindistan cevizi kabuğundan elde edilen kokopit malzeme kullanıyoruz. Bitkinin tüm besin maddesini suyla kendisine veriyoruz. Bu çiftlik, Karadeniz Bölgesi'nde örnek. Bu çiftliği tüm üreticilerimize gösteriyor ve bu şekilde çilek üretimi yapmalarını hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

Karaduman, çiftçinin yaptığı yatırımı 6 ay gibi kısa sürede geri aldığını ve kara geçtiğini kaydederek, "Bir dönüm arazide 25 ton üretim yapılabiliyor. Yani 1 dönüm arazide 5 ton üretim yapılırken biz buradan 25 ton üretim bekliyoruz. Ayrıca normal çilek 3 liraya satılırken, burada üretimi yapılan çilek 8 ile 10 lira arasında satışa sunuluyor. Bu da kısa sürede çiftçinin yatırımını geri almasını ve kara geçmesini sağlıyor" dedi.

AA

Okunma Sayısı: 6166
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı