"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Tüketim alışkanlığı çevreyi de bozuyor

05 Haziran 2015, Cuma 10:14
Bugün Dünya Çevre Günü. Uzmanlar, özellikle büyük şehirlerdeki tüketim alışkanlıklarının sadece kişisel bütçeyi değil, dünyamızın dengesini de zorladığı uyarısında bulunuyor.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D), 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde kamuoyunu uyardı: “Türkiye’de 2014 yılında 762,2 milyon ton atık ortaya çıktı. Bu miktar yaklaşık 122 bin adet olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetiyor. Bu havuzları uç uca eklediğinizde Edirne’den Kars’a tüm yurdu iki kez döşeyebilirsiniz.

Çevreye duyarlı, atık yönetimini ve sürdürülebilirliği sağlayan projeler geliştirmez ve bu duyarlılığı arttıracak kamuoyunu oluşturmazsak, 35 yıl sonra yaşayabilmek için iki gezegene daha ihtiyacımız olacak!” Dernek tarafından Dünya Çevre Günü kapsamında yapılan açıklamada, çevrenin, toplumun bütün kesimleri tarafından emek verilmesi gereken hayati bir konu olduğu hatırlatıldı.

Özellikle ülkemizde toplumsal çevre bilincinin artırılması için yapılması gereken çok sayıda çalışma olduğunun belirtildiği açıklamada, konunun çevre dengesinin korunmasından atık yönetimine, enerji verimliliğinden yeşil ekonomiye birçok açıdan ele alınması gerektiği bildirildi. Türkiye’de özellikle büyük şehirlerdeki tüketim alışkanlıklarının sadece kişisel bütçeyi değil de, gezegenin narin dengesini de zorladığını ifade eden SÜT-D Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, bu konuda ev kadınından iş adamına toplumun her kesimine büyük görevler düştüğünü söyledi.

Karaosmanoğlu, hem üretirken hem de tüketirken verdiğimiz kararların, sadece bizim ve yakın çevremizdekilerin değil bütün gezegenin bugününe ve yarınına dokunduğunu söyleyerek herkesi çevre konusunda bilinçli hareket etmeye çağırdı.

RAKAMLARLA ATIK SORUNU

  • Her yıl, Türkiye’deki evlerden kaynaklanan toplam atık miktarı yaklaşık 25,28 milyon ton civarında. Bu da kişi başına günlük 1,15 kg. atığa karşılık geliyor. Yalnızca İstanbul’da her yıl 5.5 milyon ton evsel atık açığa çıkıyor.
  • Türkiye’de yılda 1,2 milyon ton endüstriyel atık, 100 bin ton tıbbi atık ve 539 bin ton e-atık ortaya çıkıyor. 
  • Ülkemizde bir yılda üretilen evsel atıklar 3,5 milyon adet çift katlı otobüsü doldurmaya yetecek miktarda. Bu otobüsler arka arkaya konulduğunda Londra’dan Avustralya’nın Sydney şehrine kadar uzanan ve sonra geri dönen bir kuyruk oluşturulabilir.
  • Türkiye’deki her insan yıllık olarak kendi vücut ağırlığının yedi katı atık ortaya çıkarıyor. 

 

Haber Merkezi

Okunma Sayısı: 1763
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı