"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türk sanayi devi Petkim 50 yaşında

03 Nisan 2015, Cuma 13:06
Türk sanayisinin önemli üretim tesislerinden Petkim, 50. yaş gününü kutladı.

3 Nisan 1965 tarihinde kurulan ve yarım yüzyıllık tarihinde Türk sanayisi için en önemli hammadde üreticilerinin başında gelen Petkim, 50. yaşını çalışanlarının katıldığı bir etkinlikle kutladı. Türk petrokimya sektörünün ilk ve tek yerli hammadde üreticisi olan Petkim’in yaş günü törenine Azerbaycan Ekonomi ve Sanayi Bakanı Shahin Mustafayev, Enerji Bakanı Natig Aliyev, Sofaz Başkanı Shahmar Movsumov, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev veTürkiye Başkanı Kenan Yavuz ile SOCAR ve Petkim’in üst düzey yöneticileri katıldı. 

Törene evsahipliği yapan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, yarım yüzyıldır hiç bitmeyen bir üretim sevdası ve her geçen gün artan bir kararlılıkla çalıştıklarını belirterek, “Sanayileşmek, iğneden ipliğe her ürünü ithal eden konumdan kurtulmak ve yerli üretim gücünü arttırmak için sanayi tesisleri kurmak ve geliştirmek zorunda olan ülkemizde, Petkim ve benzer birkaç ağır sanayi kuruluşu sayesinde birçok sanayi kolu gelişti.” dedi. Petkim’de artış gösteren her bir gramlık üretimin, ithalatın bir gram azalması anlamına geldiğini kaydeden Korkut, Petkim’in Türk imalat sanayisinin temel sektörlerinden plastik, ambalaj, kimya, boru, boya, tekstil gibi sektörlerin gelişiminde 50 yıldır kaldıraç işlevi gördüğünü söyledi.

10 YILDA 10 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILACAK 

Bakanı Mustafayev de Azerbaycan devleti için Petkim ve içinde bulunduğu yarımadaya yapılan yatırımların hayati önem taşıdığını belirterek, “SOCAR’ın Türkiye’deki ilk yatırımı olan Petkim, Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin uğurlu inkişafının bir simgesidir. Bu yarımadaya yapılacak yatırımlar, 2008-2018 arasındaki 10 yılda 10 milyar doları bulacak.” dedi. Türkiye’de bin 600 Azerbaycan şirketinin faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin çok önemli işlere imza attığını belirten Mustafayev, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkilerini bu yatırımlarla desteklemek zorunda olduklarına dikkat çekti. Bakan Mustafayev, şunları söyledi: “Önderlerimiz Heydar Aliyev ve Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri, ‘Bir millet, iki devlet’ ülküsüyle bizlere rehberlik ediyor. Bu emekdaşlık, çok derin köklere dayanıyor. SOCAR’ın 2023 yılında Türkiye’nin en büyük sanayi şirketi olması hedefine tam destek veriyoruz.”

‘STRATEJİK İKTİSADİ İŞBİRLİĞİNİN BAYRAMINI KUTLUYORUZ’

Bakan Aliyev ise sadece Petkim’in 50. yaşını değil, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki stratejik iktisadi işbirliğinin bayramını da kutladıklarını söyledi. Bu işbirliğinin Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasından hemen sonra, 1994 yılında başladığını hatırlatan Aliyev, “O yıl ölümsüz önderimiz Heydar Aliyev, Hazar Denizi’ndeki Azeri, Çırak ve Güneşli yataklarından TPAO’ya pay vererek, çok büyük bir siyasi vizyonun fitilini ateşledi. Geçen 21 yılda, her yıl artan bir ivmeyle çok önemli projelere imza attık. Asrın projesi olarak adlandırılan Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi, Petkim yarımadasına yapılan yatırım projeleri ve son olarak 17 Mart 2015 tarihinde temelini attığımız Trans Anadolu doğalgaz boru hattı projesi, bu vizyonun önemli adımları olarak tarih sahnesinde yerini alıyor.” diye konuştu.

SOCAR BAŞKANI VE PETKİM AYNI YIL VE AYNI GÜN DOĞDU

Petkim’in 50. kuruluş yıldönümü töreninde bir sürpriz de yaşandı. SOCAR Başkanı Abdullayev, “Petkim’in kurulduğu gün benim doğum günüm, tesadüf olarak.” dedi. Abdullayev, törene katılanların yoğun alkışını alan bu sözlerinden sonra, "Fikrimce" öneri sistemine 5 bininci öneriyi veren Petkim çalışanı Emrah Yörük’e, son model bir otomobil hediye etti.

Okunma Sayısı: 1371
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı