"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye’de yağlı tohum üretimi yetersiz

25 Nisan 2015, Cumartesi 15:01
Köylü ve Çiftçi Lobisi Derneği (KÖYÇİL) Başkanı Nihat Ceylan, Türkiye’de yağlı tohum üretiminin yetersiz olduğunu söyledi.

Ceylan, yaptığı açıklamada yağlı tohum üretiminin geçen yıl 2 milyon 741 bin ton olduğunu ve ihtiyacı karşılamadığını belirterek, "Bunun 1 milyon 200 bin tonu ayçiçeği, bir o kadarı da pamuk tohumu. Bu üretime karşılık 2014 yılında yağlı tohum ve türevleri ithalatı 6 milyon 241 bin ton oldu. 2001 yılında 503 milyon dolar olan yağlı tohum ve türevleri ithalatı, 2014′te 4 milyar 286 milyon dolara ulaştı.” dedi.

Çukurova bölgesinde yetişen yağlı tohumlardan ayçiçek ve soya için daha cazip ekim şartları oluşturulması gerektiğine dikkat çeken KÖYÇİL Başkanı Ceylan, çiftçilere de uyarılarda bulundu. Yağlı tohum ekim alanlarının arttırılması gerektiğini ifade ederek, "Üreticilerimiz, bir yıl ekip diğer yıl vazgeçme gibi bir istikrarsız ekim yapmasın. Yoksa tarım ürünlerinde paradoksa yol açılır. Bu konuda önerilen çözüm, desteklemenin iki aşamada yapılmasıdır. İlk destekleme, ekim zamanında üreticinin karar verme aşamasında yapılarak, primler alternatif ürünlere göre cazip olmalı. İkinci aşamadaki destekleme ise hasat sırasında, düzenleyici fark ödemesi primi belirlenmesi. Dünya piyasaları karşısında yağlı tohum üreticisinin mağduriyetini önleyecek düzeyde olması gerekmektedir. Ayçiçek ekim alanları, geçen yıla göre Adana ve bölgesinde gerek münavebe gerekse aşırı yağışlardan kaynaklı ekim gecikmesi nedeniyle yüzde 15-20 oranında daha az oldu.” şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 1171
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı