"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

"Türkiye giderek nakitsiz topluma geçiyor"

13 Temmuz 2018, Cuma 14:22
Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, kağıt para saltanatının sonu olarak gördüğü nakitsiz toplumun yaygınlaşmasında kamuya, bankalara ve diğer finans kuruluşlarına görev düştüğünü söyledi. Alkin "Devlet tek başına bunu başaramaz, halk benimseyecek, bankalar ve finans kurumları bunu uygulayacak, diğer kuruluşlar bunu denetleyecek" dedi.

Ekonomistler günümüz gelişen dünyasında nakitin yerini kredi kartlarına bıraktığının tespitini yapıyor. Küresel piyasalarda işlemlerin çoğunun halen nakitle yapıldığı belertilse de bir çok ülkede nakit kullanımı gün geçtikçe azaldığı rakamlara yansıyor. Türkiye'nin nakitsiz topluma geçişteki durumunu Prof. Dr. Emre Alkin değerlendirdi. 

Nakitsizliğin, suç gelirlerinin aklanması ve kara para ile mücadele anlamında da kısmi faydası olduğunu söyleyen Alkin, Türk halkının ödeme alışkanlığı göz önüne alındığında hızlı bir şekilde nakitsiz topluma adapte olabileceğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

"Suç şebekeleri artık sanal ortamdan da işlerini yürütüyor. Hatta kripto paralarla yolsuzluk, rüşvet operasyonları ve kanun dışı işlemler dönüyor. Bunların önlenebilmesi için devletin kripto paralara geçişi teşvik eden ama kurallarını düzenleyen bir hale gelmesi gerekir. Bunun önüne geçeceğimize hızlandırmalı ve destek vermeliyiz. Eskiler nakit para gibi elle tutulur bir güvence istiyordu ama bu durum "Z jenerasyonu" dediğimiz, anne karnından tabletle doğan nesille değişti. Gençler artık  akıllı telefon üzerinden daha önceden tanımlanmış kredi kartlarından ya da nakit kartları üzerinden işlemlerini gerçekleştiriyor. Dijital dönüşüm, yeni jenerasyon sayesinde Türkiye'de yerini alacak. Cepte para taşımak tabii ki bir güven fakat toplumun tüm kesimleri nakitsiz dolaşmaya alışacak."

Cumhuriyetin 100. yılında Türkiye'deki işlemlerin yüzde 70'inin nakitten çıkmış olacağını belirten Alkin, geçiş sürecinde nakit kullanımını azaltmada devletin caydırıcı ya da önlem alıcıdan ziyade, imrendirici ve cesaret verici işlemlerin etkili olacağına da değindi ve "Kamuyla ilgili tüm alım satımlar veya kamuyla alakalı halkın yapacağı tüm işlemlerin artık nakit parayla değil elektronik yollu olması gerekiyor. Devlet bu işi özel sektörden daha hızlı geliştiriyor. E-devlet sitesi üzerinden her türlü işlemler yapılabiliyor. Özel sektör, devleti örnek alarak bu sisteme geçebilir" dedi. 

 

DHA

Etiketler: nakit, para, ekonomi, Türkiye
Okunma Sayısı: 1782
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı