"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Türkiye krize gidiyor

08 Ağustos 2018, Çarşamba
Konstanz Üniversitesi’nden ekonomist Erdal Yalçın, Türkiye’nin “Günbegün ciddi bir finansal krize doğru ilerlediği” görüşünde.

Yalçın ayrıca “Türkiye’nin istikrarsızlaşması AB’nin çıkarına değil” uyarısında bulundu. Almanya’daki Konstanz Üniversitesi’nden ekonomist Erdal Yalçın, TL’nin dolar ve euro karşısında tarihin en düşük seviyelerini gördüğü Türkiye’de “Günbegün ciddi bir finansal krize doğru ilerlendiği” görüşünde.

Deutsche Welle’nin televizyon yayınına bağlanarak Türkiye ekonomisinin durumu hakkındaki soruları cevaplayan Yalçın, “Türkiye’deki finansal sistemin çökmesi Avrupa için de ağır bedellere neden olur” diye uyardı.

“Türkiye’deki durum ne kadar ciddi ve günlük hayat nasıl etkileniyor?” sorusuna Yalçın, “ABD tarafından uygulanan yaptırımlar bir nevi akıllı yaptırımlar. Belirli bir sorunu hedef alırken ekonominin tümüne zarar vermemeye çalışıyorlar. Yani yaptırımların doğrudan etkisini çok büyük görmüyorum. Geçen hafta döviz kurlarında bu kadar büyük bir tepki görmemizin nedeni, ekonominin genel olarak sorunlu durumdaki koşullarıydı. Enflasyon yine yükseldi. Cari açık artıyor. Ülke günbegün ciddi bir finansal krize doğru ilerliyor. Yaptırımlar bir uyarı niteliğinde.”

 

Türkiye’nin istikrarsızlaşması AB’nin çıkarına değil 

“Türkiye’nin bir finansal çöküşe doğru ilerlediğini söylemek abartı olmaz” diyen Yalçın şöyle devam ediyor; “Çünkü bu bir trajedi. Bir ekonomi, bu yüksek büyüme oranını koruyarak döviz kuru ve cari dengeyi nasıl istikrarlı hâle getirebilir? Tüketim temelli büyüme oranlarını azaltma konusunda bir siyasi irade olduğuna dair sinyal de yok. Aynı zamanda bu çöküş yaşanırsa... Biliyorsunuz İtalya’ya büyük miktarda borç verdik ve İtalyan bankalarının da aylardır sıkıntı yaşadığını biliyoruz. Seçimlerden sonra Avrupa’da durumun ne kadar kritik olduğunu hatırlayın.

Eğer Türkiye’nin finansal sistemi çökerse, Avrupa Merkez Bankası İtalyan bankalarını kurtarmak için mali destek vermek zorunda kalacak ve bu da Avrupa’da bir kez daha siyasî bir çatışmayı tetikleyecektir. Yani bu büyük resimde, Türkiye’nin istikrarsızlaşması AB’nin çıkarına değildir.”

Haber Merkezi

Etiketler: Almanya, Türkiye, ekonomi, AB, finans
Okunma Sayısı: 10097
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • yasin

    8.8.2018 09:07:46

    "Ekseriyetin hatâsına terettüp eden musibet-i âmme" olabilir mi

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı