"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Uçak krizinin faturası kabarıyor: Kayıp 52 milyon Euro

29 Aralık 2015, Salı 14:43
Meşin yuvarlaktan yıllık 100 milyon Euro turizm geliri elde eden Türkiye, Rus uçağını düşürdükten sonra bu paradan da olmaya başladı.

Başta Rusya olmak üzere 23 ülkenin futbol takımları uçak krizinin ardından Ocak - Nisan ayları arasında Antalya'da yapacakları 900 kampı iptal etti.

Antalya kamplarının iptalinin ise futbol turizminin gelir kaybını 52 milyon Euro'ya ulaştırdı. Spor Turizmi Birliği Başkanı Ferit Turgut turizmde asıl krizin yaz aylarında yaşanacağını belirterek, "Sadece uçak düşürmeden ötürü kaybın bu yaz için en iyi ihtimalle minimum 2 milyar Euro olmasını tahmin ediyorum." dedi.

Her yıl 76 ülkeden futbol kulübü Antalya'da 2 bin 500 kamp yapıyor. Kışın hareketliliğin azaldığı turizm sektörü futbol kulüplerinden ocak ile nisan ayları arasında 100 milyon Euro gelir elde ediyor. Rusya ile yaşanan uçak krizi sebebiyle Türkiye bu yıl futbol turizmi gelirinin yüzde 52'sinden mahrum kaldı. Rusya Federasyonu başta olmak üzere 23 ülkeden futbol takımları Antalya'da yapacakları kamplarını iptal etti. Rusya'nın etkisinde kalan ülkelerin gerçekleştirdiği iptalle Almanya sınırından Çin’e kadar iptaller yaşandı. Ferit Turgut, "Etkilenen Japon takımı bile var." dedi.

YAZ KAYBI 2 MİLYAR EURO

Kaybın parasal karşılığının 52 milyon Euro olduğunu belirten Turgut, "Futbol kamp turizminin 100 milyon Euro geliri var. Kamp sayısında yüzde 35 civarı gerileme var ama gelir yüzde 52 düştü." diyerek şöyle devam etti:

"Biz 50 milyon Euro kaybımız var diye konuşuyoruz ama yazın milyar dolarlık kayıplar olacak. Bence asıl alarm yaz turizmi alarmı. Alarmın kimse farkında değil. Herkes 'iyi olacak' diye birbirini geçiştiriyor ama iyi olacak bir şey yok. Hiçbir gösterge iyi değil. Bunu önlem alınması adına söylemek zorundayım, kara bir tablo çizmeyi düşünmüyorum. Ancak 2 milyar Euro kayıp bile iyimser bir rakamdır. Sadece uçak düşürmeden ötürü kaybın bu yaz için en az 2 milyar Euro olmasını tahmin ediyorum." 

"KAMPLARIN EKONOMİK DEĞERİ KALMADI"

Süper Lig’e verilen arada bir nebze olsun nefes almayı uman futbol kamp turizminin bu beklentisi de gerçekleşmedi. 18 takımın mücadele verdiği Süper Lig’den bu devre arasında 10 ya da 12’sinin Antalya’da kampa girmesi bekleniyor. 

Türkiye Kupası maçlarının devre arasına denk gelen 9-10 Ocak ve 12-13-14 Ocak tarihlerinde oynanmasının da futbol turizmini olumsuz etkilediğini ve ciddi bir ekonomik değerinin kalmadığını kaydeden Ferit Turgut sözlerini şöyle sürdürdü:

"18 Süper Lig takımından 10-12'sinin gelmesi bekleniyor. Ayın 3'ün de gelecekler 7'sinde gidecekler. 6-8 arası takım gelmeyecek. Türkiye Kupası'nın devre arasına alınmasından beri böyle oluyor. Devre arasında Süper Lig takımlarının 10 günlük kamplarından 2 milyon Euro gelir elde ediliyordu. Türkiye Kupası’ndan ötürü gelir 500 bin Euro'da kalır. 8-10 gün konaklamalar yapılıyordu. Şimdi 3-4 günlüğüne gelip Türkiye Kupası'na gidecekler. Antalya, iklim olarak en avantajlı yer ancak bunu avantaja dönüştüremiyoruz."

OTELLER DOLMAYACAK

Gelirin yanı sıra 2016 fiyatlarının düşüklüğünden ötürü de kayıp yaşanacağına değinen Ferit Turgut, "Fiyatlar yüzde 20'nin üzerinde düşecek ve doluluklar eskisi gibi olmayacak. Yüzde 100 dolu otel bulmak zor olacak. Herkes minimumlarda çalışmak zorunda kalacak." ifadesini kullandı.

Okunma Sayısı: 1397
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı