"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Üzücü ama gerçeği görelim: İhracatta rekor falan kırılmıyor

05 Şubat 2018, Pazartesi 13:49
Ekonomi yazarı Göngör Uras, ithalattaki artışa dikkat çekerek "İhracat artışı yanında ithalattaki patlamayı görmezden gelmemek gerekir" dedi.

İşte Güngör Uras'ın "İhracatı bırak ithalata bak" başlıklı Milliyet'te yayınlanan bugünkü yazısın bir bölümü:

Ocak ayında dış ticaretimizin durumu özetle şöyle:

- İhracat 12.4 milyar dolar. İhracat artışı %10

- İthalat 21.5 milyar dolar. İthalat artışı %21

- Dış ticaret açığı 9.0 milyar dolar. Dış ticaret açığı artışı %108

İhracatçıların çabalarını alkışlamamak imkansız. İhracat artışına sevinmemek imkansız. Ama, 

(1) İhracat rakamlarını doğru değerlendirmek gerekir. Gelişmeleri yanlış yönleriyle sergileyerek kendi kendimizi kandırmamak gerekir.

(2) İhracat artışı yanında ithalattaki patlamayı görmezden gelmemek gerekir.

(3) Dış ticaret açığının, ‘Cari Açık’ sorununu büyüten ana etken olduğunu unutmamak gerekir..

İhracat rakamları her açıklandığında ‘tarihi rekor-ihracat şaha kalktı’ gibi hamasi anlatımlarla ihracat artışını olduğundan iyi göstermek hatalıdır.

- 2018 Ocak ayı ihracat rakamı beklenen büyüklükte değildir.

(...)

Her ay ihracat şöyle oldu, ithalat böyle oldu diyerek rakamları sıralıyoruz sonra değişmeyen tablonun yarattığı ana sorunu önemsemiyoruz.

- Ana sorunumuz: Cari açık sorunudur.

- Gerçekçi olalım. Üzücü ama gerçeği görelim. İhracat artışı yetersiz. İhracatta rekor falan kırılmıyor. İhracat artmadan ekonomide, üretime dayalı sürdürülebilir büyüme gerçekleştirilemez.

- İthalat, ihracattan daha fazla artıyor. Evet, enerji ithalatı bizi üzüyor ama ihracat artışının ana nedeni, tarımda ve sanayide üretimin yapısında ithal ürünlerin payının yüksek olması.

Türkiye’de daha önce üretilen, Türkiye’de üretilebilecek olan malları ithal etmeye devam ediyoruz. İthal ikamesi (ithal edilen ürünlerin ülkede üretilmesi) politikası uygulamaya mecburuz.

- Sadece ihracat rakamına bakarak en küçük artışı bahane ederek, bayram yaparak dış ticaret açığını küçültemeyiz, cari açık sorununu çözemeyiz.

- Cari açık enflasyonun nedeni. Üretime dayalı sürdürülebilir büyümeyi engelliyor. Ekonomik ve sonunda siyasi bakımdan ülkenin dışa bağımlılığını artırıyor.

İhracatı artırarak, ithalatı frenliyerek cari açık sorunundan kurtulmadığımız sürece her ay ‘Bu ihracat neden daha fazla artmıyor?’, ‘Bu ithalat neden artıp duruyor?’ diye dertlenmekten kurtulamayız. Derlenmek de önemli ama olan ekonomiye oluyor.

Okunma Sayısı: 2662
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    5.2.2018 15:46:20

    Sn.Ekonomi yazarı doğru ve üzüen bir durumu ifade etmiş.Mercimekten nohuta,karkas ete hasılı ülke içinde yetişmesi mümkün olup dün kendimize yeten ürünleri dahi ithal ederek eokonomik kalkınmayı başaramayız. İHRACAT ise artışına rağmen halşa yetersizidr.Şu an ülkenin ihracatı 500 milyar dolar olmalıydı ki bu hükümetin başarısı olsun.Şu hal AKP nin DIŞ POLİİTKA,SAĞLIK-EĞİTİM-TARIM VE HAYVANCILIK-HAK-HUKUK ADALETTE sınıfta kaldığının delilidir. ULAŞIMDA ise yapılanların maalesef ülke ve milletin zararına ihalelerle olması başarı değil MİLLETE ve ÜLKEYE ihanettir

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı