"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vatandaş alışverişten vazgeçti

21 Aralık 2018, Cuma 17:49
Türkiye’de negatif büyüme ihtimali olduğunu belirten Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, “Perakende satış endeksi ekim ayında sert düşüş yaşamış. Gösteriyor ki vatandaş da talep etmekten kendini alıkoyuyor” dedi.

Türk ekonomisinde son dönemde yaşanan daralmanın Türkiye’ye özgü olmadığını belirten Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, dünyadaki siyasî ve politik problemlerden dolayı bütün dünyanın fırtınalı bir sürece girdiğini kaydetti. Ege İhracatçı Birlikleri’nde (EİB) mevcut ekonomik durum ve 2019 öngörüleri ile ilgili “Fırtınadan Sağ Çıkma Sanatı” başlıklı bir sunum yapan Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin Türkiye’ye lazım olan şeyin kalkınma olduğunu ifade etti. EİB’de düzenlenen toplantıda, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyelerine mevcut ekonomik durum ve 2019 öngörüleri ile ilgili sunum yapan Alkin, “Fırtına geliyor. Yapacak bir şey yok, ama bu dünyanın tamamına geliyor. Sadece Türkiye’ye değil” dedi. Alkin, “Türkiye’ye lâzım olan şey kalkınma. Milli geliri büyütmenin büyük ehemmiyeti yok. Çocuğu da bırak, kendi kendine büyür zaten, ama biz kaliteli büyümesini isteriz. Nüfusu büyüterek, ekonomik rakamları büyüterek, çok fazla üreterek bir yere varamayız. Çok fazla ürün değil, değerli ürün üretmeliyiz” diye konuştu.

Taşıma su ile değirmen dönmez

Ekonomideki fırtınadan dolayı önümüzdeki bir yıl içinde bazı firmaların ticari faaliyetlerini sürdüremez noktaya geleceği öngörüsünde bulunan Prof. Dr. Emre Alkin, “Bu süreçte borç vermeyin, taşıma su ile değirmen dönmez. O işletmeleri çalıştırabileceğinize inanıyorsanız satın alın ya da ortak olun. O işletmeyi devreden başka bir şekilde geri dönecektir” şeklinde konuştu. Özel sektör temsilcilerine siyasilerin karar alma mekanizmasını benimsememeleri önerisinde bulunan Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin şöyle devam etti: “Siyasiler gerçekleri sevmez, hoşa giden şeyler duymak ister. İş dünyası hiyerarşiden vazgeçen çalışanlara sorumluluk veren bir yapıya dönmeli. Başarısızlık yöneticilerin kendi etrafında oluşturduğu oligarşinin yanlış yönlendirmesinden kaynaklanıyor.” 

Vatandaşın talebi düştü

Türkiye’de negatif büyüme ihtimali olduğunu belirten Alkin, sözlerini şöyle sürdürdü: “4. çeyrekte iyi şeyler olmayacak. Negatif büyüme ihtimaline kendinizi hazırlayın. Büyüme rakamlarında 3. çeyrekte stok erimesi ciddî şekilde var. Ekim ayında sanayi üretim endeksi Türkiye’de ciddi yavaşlamanın eşiğinde. Fırtınanın içine girilmeye başlandı. Bunu bekliyorduk. Perakende satış endeksi ekim ayında sert düşüş yaşamış. Gösteriyor ki vatandaş da talep etmekten kendini alıkoyuyor. Tarımın ekonomi içinde payının da düştüğünü ifade eden Alkin, “Bu böyle olmaması lazım. Bizdeki sıkıntı; ‘millet nasıl yapmış’ diye sormuyoruz. Onu sormalıyız. ‘Neden olmuyor’, kibirli bir ifade. Tarımın en baştan ele alınması lazım. Tarımdaki problem sadece üretmemek değil. Ürettiğimizle ilgili fiyat politikalarını oluşturamıyoruz. Bunda bir tuhaflık var. Dünya’da gıda fiyatları yükselirken bizde düşüyor.” Kayıt dışı istihdamın çok yoğun halde yaşanacağı devreye girildiğini de dile getiren Alkin, “Yarı zamanlı, hatta kısa vadeli çalışma durumları yaşanacak. İşsizlik biraz daha yukarı doğru çıkacak. Asgarî ücretin altında çalışmak isteyen çok kişi olacak” dedi.

 

Haber Merkezi

Etiketler: Türkiye, ekonomi, vatandaş
Okunma Sayısı: 2006
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mustafa

    22.12.2018 14:34:15

    Bütün dünyada işler iyiyken herkes akp den biliyordu işler kötü gidince nedense tüm dünyada böyle demeye başlandı

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı