"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vergi mükellefi sayısında 'düşündürücü' gerileme

04 Ağustos 2015, Salı 11:29
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2001'de 2,5 milyon olan ticari kazanç elde eden mükellef sayısının, geçen yıl sonu itibarıyla 2 milyon 391 bine gerilediğini bildirerek, "Bu dönemde nüfusun 10 milyonun üzerinde bir artış göstermesine rağmen vergi mükellefi sayısının 115 bin azalması oldukça düşündürücüdür" ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, ticari hayata can suyu vermek için, ilk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkarların 5 yıl vergiden muaf olması gerektiğini belirtti.

Esnaf ve sanatkar ile ticari kazanç elde eden vergi mükellefi sayısının uzun yıllardır artmadığını kaydeden Palandöken, "2001 yılında 2,5 milyon olan ticari kazanç elde eden mükellef sayısı, 2014 yılında 2 milyon 391 bine düştü. Bu dönemde nüfusun 10 milyonun üzerinde bir artış göstermesine rağmen vergi mükellefi sayısının 115 bin azalması oldukça düşündürücüdür" değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, mükellef olmazsa verginin de olmayacağına işaret ederek, mükellef sayısının artırılması için şimdiden tedbir alınması ve genç nesillerin teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Yeni neslin risk alarak iş yeri açmak yerine bir başkasının yanında çalışmayı tercih ettiğini belirten Palandöken, şunları kaydetti:

"Bu dönemde girişimci olmak çok zorlaştı. Her yıl üniversiteden mezun olan yüz binlerce gencimiz iş bulmakta sorun yaşıyor. Her 5 gençten biri işsiz. Bu gençleri birer girişimci yapabilmek için önlerinin tamamen açılmasına ihtiyaç var. Bugünden girişimcilik yeterince teşvik edilmezse ilerde istihdamda, vergi gelirlerinde ve büyümede sorunlar yaşayabiliriz.

Bu nedenle ilk defa faaliyete başlayan esnaf ve sanatkarlar 5 yıl vergiden muaf tutulmalıdır. Gerekirse bu genç ve yeni girişimcilerin çalıştırdıkları elemanların sigorta ve prim ücretlerinde de destekleme yapılmalı. Aksi halde zamanla mükellef sayısı daha da azalır."

AA

Okunma Sayısı: 1373
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı