"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yatırımcı savaş söylemini sevmez

13 Ağustos 2018, Pazartesi 22:21
Ekonomist Atilla Yeşilada, “Ekonomik savaş ve dünyaya meydan okuma söylemi sona ermeli. Yatırımcı savaş söylemini sevmez. Sonunda kazanacak olsak dahi, savaş olan yere girmez, kaçar” dedi.

Döviz bazlı kriz, önü alınamaz bir şekilde ilerliyor ancak Türkiye “Ekonomik savaşı kazanacağız” diyerek ABD yaptırımlarına karşı geri adım atmıyor. Tablo günden güne hızla daha da kötüye giderken Para Analiz’den Atilla Yeşilada, yatırımcı ve borç veren bankaların bekledikleriyle, Ankara’nın dünyayı okumasının ve ekonominin işleyişi hususunda kullandığı teorilerin çok farklı olduğunu söylüyor. Yeşilada, “Şunlar yapılmazsa panik sürer” diyerek, “Ekonomik savaş ve dünyaya meydan okuma söylemi sona ermeli. Bunların tek yararı yerel seçimler öncesi seçmen sadakatini pekiştirmek. Muhalif seçmen, parası olan, iş dünyası, Batı’lı yatırımcı savaş söylemini sevmez. Sonunda kazanacak olsak dahi, savaş olan yere girmez, kaçar” görüşünü dile getiriyor.

Yatırımcı bu durumda panik yapıyor 

“ABD ile sorunları çözün. Nasıl yapıldığı umurumda değil” diyen Yeşilada, “Papazı” sandala koyup Ege’ye salın veya İncirlik’i kapatın. Diplomasi sanatı böyle günler için var. Siz ABD’ye karşı büyük zafer peşinde olabilirsiniz ama ABD onayı olmadan dışardan tek kuruş sermaye gelmeyeceğini bilen zengin vatandaş ve yatırımcılar hızla bankalar ve Türkiye’den kaçıyor” diyor. Paraanaliz.com’da yayınlanan yazısında, Merkez Bankası’nın derhal 350-500 baz puan faiz artırması gerektiğini savunan Yeşilada, “Bu ortamda fayda etmez, diyenler var. Yalan. Psikolojik etkisi harkulade olur. Halihazırda yatırımcı Ankara’nın sorunların farkında olmadığı ve sıkıntılara ideolojik yaklaştığını düşünerek iyice panik yapıyor. TCMB faiz artırımı her şeyden önce bir sinyaldir. Sorunlara ortak bakış açısı oluştuğu ve ilerde daha fazlasının da yapılacağı mesajını verir, rahatlama sağlar” ifadesini kullanıyor.

Rusya-İran-Çin eksenine kayarak macera aranmamalı 

Türkiye’nin ABD ile yaşanan kriz sonrası ilk Rusya ile temasa geçmesi ve Çinli iş adamlarına Pekin Büyükelçisi aracılığıyla seslenmesi, yeni müttefik arayışları mesajı olarak yorumlanıyor. Yeşilada’ya göre Rusya-İran-Çin eksenine kayarak macera arama ima edilmemeli; “Başarılı olsanız dahi, paranın geldiği, ticaretin gittiği yer Batı. Onlar da ABD’nin savaş açtığı bu 3 ülkede ortalığın yangın yerine döndüğünü biliyor.” Bakan Berat Albayrak’ın ‘mali kuralı uygularız” çıkışını hatırlatan ekonomist Yeşilada, derhal uygulanmasından yana.

Okunma Sayısı: 2504
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı