"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yayıncılıkta sıkıntı devam edecek

25 Ocak 2019, Cuma 17:10
MÜSİAD Basım Yayın ve Medya Sektör Kurulu Başkanı Ömer Karatemiz, “Ekonomik açıdan sıkıntılı geçen süreç devam ediyor ve etkisi bir dönem daha devam edecek gibi gözüküyor” şeklinde konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla genel merkezde “Basım Yayın ve Medya Sektörü Buluşması” programı düzenlendi. MÜSİAD’dan yapılan açıklamaya göre, “Basım Yayın ve Medya Sektörü Buluşması” programına sektörün öncü isimleri katıldı.      

“İhtiyacımız olan şey uluslar arası rekabet gücümüz”      

Faaliyetin açılışında konuşan Basım Yayın ve Medya Sektör Kurulu Başkanı Ömer Karatemiz, Türkiye’deki yayıncılık faaliyetlerinin dünya standartlarında gerçekleştiğini belirtti. Kâğıt fiyatlarındaki artışa rağmen 2018’de bir önceki yıla göre artış gerçekleştiğini kaydeden Karatemiz, şu değerlendirmelerde bulundu: “2018, ülkemizin çeşitli ekonomik sıkıntılarla, yükselen döviz kuru ve faiz oranlarıyla karşı karşıya kaldığı, üretim, sanayi ve ticaretin çok olumsuz olarak etkilendiği bir yıl olarak geride kaldı. İthal girdilerdeki fiyat artışları ham madde temininde, basım-yayın sektörü açısından kâğıtta ve baskı malzemesi maliyetlerinde ciddî artışlara yol açtı. Yaz aylarında oluşan karamsar ortam ile birlikte ödeme dengelerinde ciddî sıkıntılar yaşandı. Çok ciddî sabit yatırım sahibi olan işletmeler, işleyecek ham madde temin etmekte sıkıntılar yaşadı. İç piyasa önemli ölçüde daraldı ve sadece iç piyasaya çalışan işletmelerimiz zor bir sürecin içerisine girdi.  Yayıncılık alanında tüm bu zor şartlara rağmen 2018’de üretilen bandrol sayısı 410 milyon seviyesinde gerçekleşmiş ve bir önceki yılın rakamı olan 407 milyon sayısını aşmayı başarmıştır. Fakat ekonomik açıdan sıkıntılı geçen süreç devam ediyor ve etkisi bir dönem daha devam edecek gibi gözüküyor. Bu zor şartlara rağmen basım-yayın sektörümüzün özelde Avrupa, genelde dünya ile rekabet gücünün var olduğunun da altını çizmemiz gerekiyor. Bu zor şartlarda bu rekabet gücümüzü koruyacak tedbirleri almak durumundayız. Daralan iç piyasa ortamına önümüzdeki dönemde ihtiyacımız olan şey uluslar arası rekabet gücümüzdür.”      

Satış siteleri yetersiz

Eğitim, Kültür ve Yayın Komisyonu Başkanı Melike Günyüz de yayıncılık ile ilgili yasaların oluşturulması noktasında çalıştay yapılarak ilgili muhataplara iletilmesi gerektiğini belirterek, “Kültür Ekonomisi’ raporu hazırladıklarını bildirdi. Günyüz, “Kitap fuarları, kitabevleri, satış sitelerinin yetersizliği sebebiyle oluşuyor. Fuarların sektörün üzerinde ciddî bir mali yükümlülüğü söz konusu. Bu noktada yayıncılık fuarlarının standartlarının belirlenmesi elzem.” ifadelerini kullandı. 

AA

Etiketler: MÜSİAD, basın, medya
Okunma Sayısı: 1590
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı