"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yüksek vergi enflasyonu arttırıyor

18 Mayıs 2018, Cuma 19:55
Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, mal ve hizmetlerden alınan vergiler arttığı sürece enflasyonUN da düşmEyeceğini söyledi.

Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren akaryakıtta ÖTV düzenlemesini değerlendiren Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emre Alkin, “ÖTV düzenlemesiyle dövizdeki yükselişe bağlı olarak artan akaryakıt fiyatının bir de vergilerle artması ortadan kalkmış oldu. Bu durumda vatandaş döviz kuru hareketlerine endeksli olarak benzin ya da dizelin fiyatının arttığını görmeyecek” dedi. Akaryakıt başta olmak üzere zorunlu mal ve hizmetlerde ÖTV’nin indirilmesi konusunda Maliye Bakanlığı’na birçok kez bilgi aktardığını ve görüş bildirdiğini belirten Prof. Dr. Alkin, “Bu düzenlemeyle döviz kurlarının yükselişine bağlı olarak akaryakıt fiyatının artması durumu ortadan kalkmış oldu” dedi.

Bütün zorunlu mallarda uygulanmalı

Ekonomist olarak, akaryakıt gibi elastikiyeti düşük olan zorunlu mallar kategorisinde ÖTV’nin inmesi için uğraştıklarını belirten Prof. Dr. Alkin, “Esasen bu mal ve hizmetlerden alınan vergiler arttığı sürece enflasyon da düşmüyor. Çünkü aslında enflasyona doğrudan etki eden mal ve hizmetler bunlar. Çekirdek enflasyonu da yükseltiyor. Bu düzenlemeden sonra döviz kurlarının artışı sebebiyle eğer bir zam olacaksa  o zaman ÖTV aşağı inecek ve fiyat değişmeyecek. Ama malın kendi öz fiyatı, petrol fiyatları nedeniyle bir artış oluyorsa o fiyatlara yansıyacak. Ama bundan sonra döviz kurlarının artışına bağlı bir de vergilerle akaryakıtın artması durumu ortadan kalkmış oldu. Yani döviz kuru hareketlerine endeksli olarak benzin ya da dizelin fiyatının arttığını görmeyecek vatandaş”  diye konuştu.

DHA

Etiketler: enflayon, vergi
Okunma Sayısı: 1232
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı