"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yurtdışından borçlanarak emeklilik zamlanıyor

12 Aralık 2015, Cumartesi 11:49
Türkiye’de asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılması, yurtdışında yaşayan vatandaşları da emeklilik noktasında etkileyecek.

Yurtdışı borçlanması yapmak isteyen vatandaşların 1 Ocak 2016 tarihinden önce başvurmaları halinde yüzde 29 daha az pirim ödeyeceği açıklandı.

Yurtdışında çalışan Türk vatandaşlar için en önemli konuların başında yurtdışı borçlanma yolu ile emeklilik imkanı geliyor.

Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de de emekli olmalarına imkan sağlayan şartlarda önemli değişiklere gidileceği ifade ediliyor. Daha önce olduğu gibi yurtdışında yaşadıkları zamanı borçlanabilme ve böylece emekli olabilme imkanı 2016 yılında daha maliyetli olması bekleniyor.

Türkiye’de asgari ücretin bin 300 liraya çıkarılacak olması yurtdışı borçlanma yapacak vatandaşların daha fazla prim borcu ödeyeceği anlamına geliyor. Prim borçlarının asgari ücrete göre tespit edildiğine dikkat çeken uzmanlar, yurtdışında yaşayan ve yurtdışı borçlanma yaparak emekli olmak isteyen vatandaşların 1 Ocak 2016’dan önce harekete geçmeleri noktasında uyarıyor.

Yurt dışı borçlanması için yeni yılda bin 300 liraya çıkacak asgari ücretten önce harekete geçen vatandaşların kayda değer bir kâr elde edeceğini dile getiren uzmanlar, bu durumda olanların 1 Ocak 2016 tarihten sonra borçlanma başvurusu yapmaları halinde yeni asgari ücret artışı nedeniyle yüzde 29 daha fazla para ödemek durumunda kalacaklarına dikkat çekti.

20 bin lira fazladan ödemek istemeyen 1 Ocak’tan önce başvurması gerekiyor. Asgari ücretin artmasıyla yurtdışı borçlanmanın maliyetinin de artacağını söyleyen Sosyal Güvenlik Kurumu uzmanları, yurt dışında yaşayan bir vatandaşın 7 yıllık bir borçlanmayı 31 Aralık 2015 tarihinde yapmasıyla, 1 Ocak 2016 tarihinde yapması arasında toplamda 9 bin liraya yaklaşan bir fark çıkacağını belirtiyor.

Yeni yılda oluşacak bu farkın, yurtdışında yaşayan bir vatandaşın ortalama 20 bin liraya yakın fazladan ödeme yapması anlamına geldiğini ifade eden uzmanlar yurtdışı emeklilik için başvuracak vatandaşları 1 Ocaktan önce başvurmaları konusunda uyardı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre yurtdışı borçlanma yöntemi ile emekli olanların sayısının 470 bini aştığı ve bunların Türkiye’ye de yaptığı yıllık ödemenin ise 6 milyar lira düzeyinde olduğu belirtiliyor.

Etiketler: emeklilik, sgk, prim
Okunma Sayısı: 1458
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı