"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zeytin yağı fiyatları 40 lirayı bulabilir!

19 Ekim 2015, Pazartesi 11:18
Zeytin üretiminde lider ülkeler İspanya, İtalya ve Yunanistan’da bu yıl da zeytin rekoltesinde düşüş olduğunu belirten üreticiler, bunun Türkiye’de zeytin yağı fiyatlarına tavan yaptıracağını söyledi.

Bursa Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, şu an 25 liraya satılan zeytinyağının kilo fiyatının 40 liraya çıkabileceğini ifade etti. 

Açıklamalarda bulunan Çelik, zeytin üretiminde yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Türkiye’de ürüne değil boş toprağa destek verildiğini vurgulayan Çelik,

"Desteğin ürüne verilmesi gerekiyor. Eğer Trakya’da ayçiçeği ve buğday yetiştiriliyorsa ona destek vereceksiniz. Adana’da pamuksa pamuğa, Gemlik’te zeytinse zeytine destek vereceksiniz. Yoksa çiftçinin borçtan kurtulması mümkün değil.” dedi.

“7 KÖYDE 3 SENE ZEYTİN OLMAZ, KÖYLÜLERE YARDIM EDİLMESİ GEREKİYOR”

Bu sene Gemlik’in 7 köyünde zeytin olmadığını ve çiftçinin çok zor durumda kaldığını kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

“Adliye, Güvenli, Katırlı, Muradoba, Yeniköy, Engürücük, Gencali köylerinde hemen hemen hiç zeytin yok. Kar yağışının fazla olmasından dolayı 27 Aralık’ta başlamıştı dal kırılmaları, ondan sonra hava sıcaklığı eksi 14’e kadar düştü. Dolayısıyla göz yanıkları oldu.

Üretimin devam etmesi için bu köylere yardım yapılması için bütün ısrarlarımıza rağmen, inatla 2090’a göre yardım vermeliler. 2090 da şu, ‘çiftçinin mal varlığının yüzde 40’ını kaybetmesi lazım’ diyor. Eğer traktörünü, pulluğunu kaybediyorsa sürdürebilir tarımı nasıl yapacak. Maalesef bir türlü anlatamadık.

Maalesef bu 7 köyde 3 sene zeytin olmaz. Bu köylülere yardım edilmesi gerekiyor. Hala siyasilerle görüşüyoruz, maalesef bir neticeye ulaşamadık.”

“OTOYOL İÇİN 240 BİN ZEYTİN AĞACI KESİLDİ”

Otoyolun Gemlik’ten geçmesi nedeniyle ilçe sınırları içerisinde 240 bin zeytin ağacının kesildiğini anlatan Çelik,

“Biz ziraat odası olarak demiyoruz ki ‘memlekette bir şey yapılmasın’, yapılsın ama tarıma en az zarar verecek yerlerden geçirilmesi lazım. Maalesef biz dinletemedik. 80 metre dediler, toprak kaymaları yüzünden bin 600 metreye çıktı.” sözlerini kaydetti.

Bursa genelinde geçen seneye göre zeytin üretiminin daha iyi seviyelerde belirten Çelik, geçen sene ağaç başına 2- 2,5 kilo zeytin olduğu için üreticilerin toplamaya bile gitmediğini kaydetti.

“ZEYTİN YAĞI FİYATLARI 40 LİRAYA ÇIKABİLİR”

Çelik, zeytinyağı fiyatlarının bu sene çok ciddi şekilde artacağını ifade ederek, şunları dile getirdi:

“Dünyada stratejik öneme sahiptir zeytinyağı. Sofralık zeytinde zaten fazlamız var. Bizim işleme tekniğimiz ise salamura, Avrupa’ya satma imkanımız yok. Sattıklarımızı da Avrupa’da bizim insanımız yiyor. Dolayısıyla eğer zeytin teşvik edilecekse yağlık zeytin teşvik edilmeli.

Bakın bu sene 25 liraya kadar zeytinyağı satılıyor. Neden, geçen sene zeytin olmayışından. Şimdi İspanya, İtalya ve Yunanistan’da da zeytin yoktu, bu sene de yok. Bakın bu sene 40 liraya çıkabilir zeytinyağı fiyatı. Diğer ülkelerde yok.

Fiyatların yükselmesinin sebebi, İtalya ve İspanya’nın markaları var, bizden dökme alıyorlar, onlar satıyorlar. Yani bizim markalaşmış bir zeytinyağımız yok. Dolayısıyla oralarda zeytin olmadığı için bizim fiyatlarımız otomatik olarak artıyor.” 

Okunma Sayısı: 1721
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı