"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eğitim üzerine notlar

Erdoğan AKDEMİR
26 Kasım 2015, Perşembe
Türkiye, artık her konuda rüştünü ispat etmek zorunda…

O kadar çok tenkit ettiğimiz İran’da ilmî yayınlarda bize fark artmış. Açık ara ile önümüzde at koşturuyor maalesef. “2012 rakamlarında ilmî yayın konusunda, Türkiye’nin önüne geçmişti. 2014 rakamlarında da böyle. İsteyen SJR (Scientific Journal Rankings) sitesine girerek bakabilir.

2004 yılında Türkiye çıkışlı ilmî yayın sayısı 18.136’dır. On yıl sonra, 2014 yılında 37.095’e çıkmışız. İyi de... İran’a bakalım, 2004 yılında ilmî yayın sayısı bizim üçte birimiz kadardı, 5.713 yani... Fakat 2014 yılında İran’ın ilmî yayın sayısı 39.141’dir.

2010 yılında Türkiye’ye yetişen İran, dört yıldır önümüzde gidiyor!

Sadece yayın sayısı değil. Birleşmiş Milletler’in eğitim indeksine bakın, 2013 yılında Türkiye’nin puanı 0.652’dir. 2000 yılına göre 0.150 puan ilerleme göstermişiz. Fakat aynı dönemde Suudi Arabistan 158 puan ilerleyerek 2013 yılında eğitim skorunu 0.723 puana ulaştırmış...

İran 157 puan ilerleyerek 0.683’u yakalamış. Sebep üst akıl mı, faiz lobisi mi, basın mı?

2010’dan beri AKP, Türkiye’nin mutlak iktidarıdır. Yılların ortalamasını ve kalite verilerini esas alan sıralamalarda biz hâlâ öndeyiz, fakat son yıllarda hız kestiğimiz açık.

Ekonomide de aynen böyle... 10 bin dolara ulaştık, bir adım ötesine geçemiyoruz 6 yıldır. Peki gelişmiş ülke olmak için ne kadar ilmî yayın ve eğitim sıralamasında ne kadar puan gerekiyor?

İlmî yayınlar bizde 30 binlerle sayılırken, Fransa’da 100 bini aşmıştır.

Eğitim indeksinde bizim puanımız 0.652 iken, Fransa’nınki 0.818’dir.

Eğitimdeki halimizin bir aynısı da biliyorsunuz uluslar arası PISA sınavıdır. Puanlarımız artıyor, ama sıramız yükselmiyor, niye? Aynı sebepten, başka ülkeler de puanlarını arttırıyor. Kimse yerinde saymıyor.

Başarı dünle değil, dünya ile mukayese ederek ölçülmelidir. (T. Akyol Hürriyet  09.11.2015)

Biz insanımıza sahip çıkmalıyız. Değilse İsrail üstün zekâlı gençleri alıp ükesine aileleri ile birlikte götürmekte… İlmî yayını bırakalım, yüksek teknolojiyi üretecek genç beyinlerimiz İsrail yolunda.

“Üstün zekâlı çocuklarımızı İsrail’e  kaçırıyorlar. 2011’de 34 aile, 2012’de 29 aile üstün zekâlı çocukları ile birlikte İsrail’e göç etmişler. OFEK (ufuk) adlı okullarda okuyorlar. Bu üstün zekâlı Türk çocuklar İsrail’deler...

“Bazı başarılı iş adamları ve çeşitli alanlarda başarılı olanların İngiltere ve İsrail bağlantılı üstün zekâlı çocuklarla ilgilenen kuruluşlarla işbirliği halinde olmaları dikkatlerden kaçmıyor.” (İ. Bağcı Star. 08.11.2105)   

Türk Eğitim sisteminin en büyük handikâplarından biri de karma eğitim ve resmî ideoloji. Her ne kadar Üstad’ın deyimiyle “Fena ve fani bir adam” olan Tevfik Fikret, “Fikri hür vicdanı hür bir şairim” diyor, ama günümüz eğitimi 5816 sayılı Koruma Kanunu ve 1982 Kenan Evren Anayasası ile ne kadar daha devam edip etmeyeceğini yetkililer biliyor her halde.

11 ve 12. sınıf edebiyat ders kitaplarında hâlâ Osmanlı kötüleniyor. Yenileşme adı altında Avrupa’nın İslâm’a mugayir alışkanlıkları genç nesillere empoze ediliyor. Tanzimat Fermanı’ndaki bazı maddeler sanki daha önce Osmanlı’da yokmuş da yeni şeylermiş gibi lanse ediliyor. Aslında bu konuyu eğitim sendikaları da gündemlerine almalı, özellikle Eğitim-Bir Sen. Bu konuda efor sarf etmeli.

Avrupaî hayat tarzının güzelliklerini alalım. Ama boşanma, gayr-i meşrû ilişkilerin yüksekliği gibi anormal durumlar, bırakalım Avrupa’da kalsın.

Bizim toplumumuza Batı’nın elbisesi ya dar ya da bol geliyor.    

Okunma Sayısı: 1299
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı