"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Diyabet salgını dünyanın başına felaket getirecek

Erol DOYURAN
17 Kasım 2015, Salı
Türkiye Diyabet Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabet hastalığının tüm dünyada hızlı bir şekilde yayıldığını “Sıfır yaşla 90 yaş arasında ortaya çıkan ve hayat boyu süren bir hastalık. Hasta diyabeti ortaya çıktıktan ancak 10-15 yıl sonra farkına varıyor” dedi. Prof. Dr. Yılmaz, hastalıkla ilgili sorularımızı cevaplandırdı.

Türkiye’de 10 milyon diyabet hastası var. Bu büyük bir rakam. Bu hastalık neden kaynaklanıyor?

Diyabet hastalığı tüm dünyada artıyor. Diyabet mikrobik olmayan, bir salgın hastalığı. Dünya Sağlık Örgütü, diyabetin tüm dünya için  felâket olabilecek bir şekilde salgın olduğunu söylüyor. Birleşmiş Milletler de bugüne kadar 4 defa bir hastalıkla ilişkili olarak uyardı. Birincisi sıtma salgınında uyardı. Tüberküloz salgınında, AIDS salgınında uyardı. Son olarak diyabetle ilişkili uyardı. Diyabet bunların içinde mikrobik olmayan ama çok hızla yayılan bir hastalık. 

Neden yayılıyor?

Diyabet, 21 yüzyılın yeni hayat modelinden kaynağını alıyor. Gelişen teknoloji ve teknik imkânlar bizlerin artık hayat modelini değiştirdi. Eskiden 8 saat çalışma saati, öğlen 1,5 saat ara vardı. Bütün bunlar ortadan kalktı. Yeni teknoloji ile çalışma bütün hayata yayıldı. Çalışma sistemleri hızlandı, işler hızlandı. İşte insanlar saatler boyu bilgisayarın önünde, akıllı telefonun önünde oturuyor oldu. Artık hiç kimsenin öğlen yemeği yeme gibi bir lüksü yok.  Hızlı bir şekilde yemek yiyip, işine dönmek ya da yemek yerken işini sürdürmek gibi bir alışkanlık hakim oldu. Sonuç olarak üç önemli saçayağı var. Kötü beslenme. Hareketsiz yaşam. Bununla beraber gelen stres.

Diyabet her yaşta görülebilir mi?

Diyabet 0 yaşla 90 yaş arasında ortaya çıkan ve hayat boyu süren bir hastalık. 

Kişi bu hastalığın belirtilerinin farkında olabiliyor mu?

En önemli sorunlardan bir tanesi o. Diyabetli hasta diyabeti ortaya çıktıktan ancak 10-15 yıl sonra farkına varıyor. Uzun bir süre sessiz giden ama organlarda bozukluk yapan bir süreci var. 

Diyabetli hastanın bir günü nasıl geçiyor?

Diyabetli hasta üç öğün sabah, öğle akşam düzenli olarak kan şekerini ölçmek zorunda. Uyumadan önce düzenli olarak kan şekerini ölçmek zorunda. Yine üç öğün ünsilin yapmak zorunda veya ilâçlarını almak zorunda. Üç ana öğün ve üç ara öğün yemek zorunda. Hergün mutlaka spor yapmak zorunda. Çok önüne çıkan problemler var ve bunları çözümlemek zorunda. 

Devlet ilâç konusunda destek veriyor mu?

Hastalar büyük ölçüde ilâca ulaşabiliyor. Sadece ana sorun yeni pazara çıkan ama fiyatları yüksek olan ilâçların halen Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kapsamı içine girmemesi. Aynı şekilde kan şeker ölçüm teknolojisinde de şu anda fiyatı nedeniyle geri ödeme kapsamında olmaması. Bunun dışında insanlar ilâçlarına ulaşabiliyor. 

Eskiden şırınga vardı. Şimdi kalem iğneler çıktı. Bu rahatlık veriyor mu?

Rahatlık veriyor tabii. İnsülin kaleminde yine acı var, yine iğne var. Ama daha rahat uygulanabiliyor ve daha rahat taşınabiliyor.

Diyabetli hasta nelerden uzak durmalı?

Hızlı emilen karbonhidratlardan uzak durmalı. Bunlar şeker, beyaz un, pirinç, patates, glikoz, meyve suları. Hepsi hızlı kan şekerini yükselten besinler. Bunlara dikkat etmek lâzım. Kilo için yağ oranını düşürmek lâzım. Yiyecek sisteminde programını yeniden düzenlemesi lâzım. Üç ana öğün, üç ara öğün olarak. 

Sanofi Türkiye diyabetle yaşamayı kolaylaştıracak

Diyabet alanında öncü çözüm ve tedavi yöntemleri geliştiren Sanofi’nin, üniversite öğrencileri arasında başlattığı, bu sene ikincisi düzenlenen “Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın” adlı proje yarışmasında kazananlar belli oldu. Diyabetli hastaların günlük hayatlarını kolaylaştıracak fikirler üretilmesi amacıyla yürütülen yarışmada ürün kategorisinde Başak Kebapçı’nın  projesi birinci olurken, servis kategorisinde de Emre Uzun Han ve Engin Can Yıldız’ın ortak projesi birinci oldu. 

Okunma Sayısı: 1666
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı