"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AB ile yeni başlangıç için

Faruk ÇAKIR
17 Mart 2017, Cuma
Ülkemizin hak, hukuk ve adalet yolunda alması gereken uzun yollar olduğu her hâlde inkâr edilemez. Mevcut sistem pek çok konuda imdat sinyali veriyor ve kısa sürede yenilikler yapmak gerektiği hatırlatılıyor.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki görüşmelerin müsbet yönde ilerlediği günlerde adını çok sık duyduğumuz bir AB yöneticisi vardı: Günter Verheugen. Son günlerde patlak veren yeni krizle birlikte ‘akil adam’ kabul edilen bu isimden yine müsbet tavsiyeler gelmiş. 

Avrupa Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen özetle Türkiye ile Avrupa Birliği için, “dürüstlük, güvenilir ve saygıya dayalı yeni bir başlangıç” teklif etmiş. 

AB’yi “taahhütlerine sadık kalmaya” ve Türkiye’yi de, “iç sorunlarını demokratik hukuk devleti olarak, sağlıklı bir şekilde çözmeye” çağıran Verheugen’in tesbitlerinin bir kısmı şöyle:

*Biz şu anda Türkiye ve Avrupalı ortakları arasında ilişkilerin tam olarak kopmasına yol açabilecek tehlikeli ve hızla yükselen bir krizin içinde bulunuyoruz. Karşılıklı aşağılama ve suçlamalara son vermenin ve sağduyunun sesini dinlemenin zamanı çoktan geldi. Ben karşılıklı suçlamaları doğru bulmuyorum.

*(Hollanda ile yaşanan kriz) Tam olarak söylemek gerekirse; bu Hollanda’nın iç politikası, seçim çalışması. Bu tür giriş yasakları için somut gerekçe bulunmuyor. Bu süreç bize milliyetçi ve İslamofobik popülistlerin görüşlerini hayata geçirmek için hükümette olmalarına bile gerek olmadığını gösteriyor.

*Türkiye, demokratik bir süreç içinde gerçekleştirilmesi gereken büyük ve önemli bir anayasa değişikliği kararı ile karşı karşıya. (...) Bu nedenle yaşadığımız yasaklar ve engellemeler, kendi demokratik kültürümüze tezat oluşturuyor. (...) Ancak ben, Türk siyasetçilerin Türkiye dışında yapacakları toplantılarda kurallara uymaları gerektiğini de düşünüyorum. Yabancı bir evde misafir durumunda bulunuyorsak, ev sahibi hakkında kötü konuşamayız, onu hiçe sayamayız.

*AB-Türkiye ilişkileri uzun bir süreden beri sıkıntılı. Ben bunda, Almanya ve Fransa gibi önemli aktörlerin, Türkiye’nin üyelik perspektifinden uzaklaşmalarının etkili olduğunu düşünüyorum. (...) Şu bir gerçek ki, Avrupa Birliği 2006 yılından bu yana, Türkiye’deki gelişmelere etki etme olanağını adım adım kendisi kaybetti. Buna karşılık, Türkiye’de demokrasi ve hukuk devleti alanındaki gelişmeler büyük endişeye sebep olduğundan, AB karşıtları kendi görüşlerinin güçlendiğini düşünüyor. Türkiye’nin kendi gelişmesini ilgilendiren haklı kaygıları ele alıp, gidermeye çalışması, kendi çıkarına olacaktır.

*Ben, dürüstlük, güvenilir ve saygıya dayalı yeni bir başlangıçtan yanayım. (...) Yeni bir başlangıç için, her iki tarafın da katkıda bulunması gerekir. Avrupa Birliği taahhütlerine sadık kalmalı ve Türkiye’ye yeniden güvenilir bir üyelik perspektifi sunmalı. Buna karşın Türkiye ise, kendi iç sorunlarını, hukuk devleti ve demokratik olarak, sağlıklı bir şekilde çözmeli.

‘Akil adam’ kabul edilmesi icâb eden Avrupa Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen’in tavsiyelerini dikkate almak Türkiye’nin menfaatine değil mi? Avrupa’da yaşayanların tamamını ‘kötü’ görmek en başta ülkemize zarar vermez mi? Türkiye’yi idare edenler, iyilerden müteşekkil “Birinci Avrupa”nın temsilcileriyle birlik kurmak durumunda. Yeni başlangıç iyilerin kötülere karşı ittifak kurmasıyla mümkün.

Okunma Sayısı: 1621
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı