"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adalet, eğitim, hürriyet

Faruk ÇAKIR
14 Nisan 2019, Pazar
Çukurova Genç İşadamları Derneği’nin akademi öğrencileriyle bir araya gelen Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye ve dünya ekonomisi üzerine değerlendirmeler yapmış.

Türkiye’de üretimin düşük olmasından yakınıldığını vurgulayan Alkin’in çizdiği Türkiye tablosu şöyle: 

“Türkiye’nin üretmekle ilgili sorunu yok. Türkiye’nin üretmekten bıkmış insanları var. Biz sanayicilerin önemli bir kısmını Türkiye’de bıktırdık. Sanayi yapmak çok zor, maliyetler zaten çok yüksek. ‘En güzeli arazileri AVM’lere çevirelim, daha fazla para kazanalım’ düşüncesiyle ve inşaat furyasıyla insanları sanayiden soğuttuk. Sanayiden soğutmadan dolayı bizim cari işlemler açığımızda da yapısal bir sorun  oluştu. İthalatımızın yüzde 85’inden fazlası hammadde, yatırımlara, üretime yönelik. Türkiye ithalat yapamazsa üretim yapamayacak halde” demiş.

“Türkiye ithalat yapamazsa üretim yapamayacak halde” tesbiti doğru olduğuna göre, idarecilerin ciddî bir muhasebe faaliyeti başlatması gerekmez mi? İhracatımızın ve üretimimizin dışarıdan alınacak mal ve  hizmete bağlı olması tehlike değil mi? Böyle bir tablo karşısında “Döviz fiyatları bizi ilgilendirmez” denilebilir mi?

Türkiye’de sürekli büyümeden söz edildiğini, ancak, asıl konuşulması gereken konunun ‘yapısal reformlar’la kalkınmayı sağlamak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Alkin, şu noktalara da dikkat çekmiş:

“Herkesin yaptığını yaparsan, mal ve hizmet üreterek rekabet edersen çok sert bir rekabetle karşı karşıya kalırsın. Çözüm anlamında bir şey ürettiğin zaman farklı olursun. Dünyada millî geliri yüksek ulusların geçmişine bakın. Hiç vergi reformu yok, yüksek ithalat vergisi yok. Ne var, adalet, eğitim, hak ve  özgürlükler. Yani yapısal reformlar. Ancak, özgür beyinler çarpıcı, sıra dışı şeyler üretir. Üstü-astı herkesin adalet karşısında eşit olduğu, eğitim seviyesinin yüksek olduğu, herkesin eşit şartlarla yarıştığı ülkede  müthiş işler çıkıyor. Çözüm oluşturan ülkeler de genellikle adalet, hak ve özgürlükler, eğitimin yüksek seviyelerde olduğu ülkeler.” (ajanslar, 9 Nisan 2019)

Evet, evet, evet. Mesele bu noktada düğümleniyor: “İyi” durumda olan ülkelerde vergi reformuna ihtiyaç yok. Peki ne varmış? “Adalet, eğitim, hak ve özgürlükler. Yani yapısal reformlar. Ancak, özgür beyinler çarpıcı, sıra dışı şeyler üretir”miş.

“Reformlara ne gerek var? Reform karın doyurmaz” diyenlerin bu tesbitlere bir itirazı var mı? Tabiî ki itirazlar ‘millî geliri yüksek’ ülkelerin geçmişi delil gösterilerek yapılmalı. İşte bu sebeple her gün hak, her gün hukuk, her gün adalet demek lâzım ve diyoruz. 

Yapısal reformlardan başka şeyler anlamamak lâzım. 

Türkiye’de açıklanan ‘paket’lerde hak, hukuk ve adaletle ilgili meselelerin yer almaması, alsa bile uygulama imkânı bulmaması çarpıcı bir çelişki değil mi? Amerika yeniden keşfedilmeyecekse, dünyadaki iyi örnekleri dikkate almak gerekir. “Bize ne, onlar bizi örnek alsın” diyerek gideceğimiz iyi bir yer ve yol yok. 

“Eğitimle, hak ve özgürlüklerin kâmil mânâda tecellisiyle ekonominin ne ilgisi var” demekten vazgeçmediğimiz sürece iyi noktalara ulaşmamız mümkün olmaz. Bu noktada idarecilere de büyük vazife düşüyor. Milleti yanıltma pahasına; “hak olmadan, hukuk olmadan, adalet olmadan da huzur ve zenginlik olur” yanlışını sözleriyle değilse de fiilleriyle tekrarlamaktan vazgeçmelidirler. 

Dönüp dolaşarak gelinecek yer bellidir: Türkiye; hak, hukuk, adalet ve özgürlük yolunu tercih etmeli vesselâm.

Okunma Sayısı: 1678
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı