"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Adaylardan istenen...

Faruk ÇAKIR
10 Mart 2019, Pazar
31 Mart’ta gerçekleşecek mahallî seçimler için geri sayım devam ediyor. Genel seçimler kadar olmasa da bir heyecan dalgası var. Belediye başkan adayları başta olmak üzere köy muhtar adayları da 31 Mart’ta sandıktan çıkacak neticeyi bekliyorlar.

Her seçimde olduğu gibi bu seçim neticelerinin de milletimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. Seçimler gündeme geldiğinde milletin nabzını tutan anket ve araştırma firmaları biraz daha öne çıkar. Bu defa da öyle oldu ve her adayın bir kulağı yapılan anketlerin neticesine odaklanmış durumda.

İstanbul ve Kocaeli’nde yapılan araştırmalarda seçmenlerin oy verirken nelere dikkat edeceği sorulmuş ve çok tanıdık cevaplar alınmış. 31 Mart 2019’daki seçimde sandık başlarına gidecek olan vatandaşlar, seçime katılan adaylardan beklentilerini sıralarken, “(Adayların) dürüst ve adil olmasını, hak yememesi, insanlara eşit davranması ve eğitime destekçi olması” istenmiş. (DW, 6 Mart 2019)

Oy verirken nelere dikkat edeceklerini açıklayanların ortaya koydukları ölçü, esasında Türkiye’nin pek çok derdine çare olabilir. Adayların dürüst ve adil olması sağlanabilse; haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlik yol alabilir miydi? Aynı şekilde insanlara eşit davranan seçilmiş bir idareci işlerini liyakat esasına göre yürütmez mi? Bütün bunlar Türkiye’nin karşı karşıya olduğu en temel problemler arasında. Dolayısıyla bu  temel meselelerin seçimler vesilesiyle gündeme gelmesi Türkiye’nin hayrınadır.

Aynı şekilde eğitim meselesinin de milletin gündeminde olması doğrudur. Fakat aynı hassasiyeti adaylarda gördüğümüzü söylemek kolay değil. Elbette belediye başkan adaylarının doğrudan eğitim hususunda vaadlerde bulunması haklı olmaz. 

Bu mesele TBMM ve dolayısıyla milletvekillerinin ilgi sahasına girer. Ancak belediye başkanları da eğitim konusunda yaşanan sıkıntıları gündeme taşıyacakları ve bunlara çare bulunmasını talep edebilirler.

Madem ‘cehalet’ en büyük düşmanlarımızdan biridir, o halde bu düşmana karşı tedbir almak, eğitime destek olmak da idarecilerin vazifeleri arasında yer alır. Bilhassa belediye başkanlarının mutlaka bu hususta yapacakları vardır ve olmalıdır. “Eğitim bizim işimiz değil, ona iktidar, milletvekilleri ya da bakanlar baksın” dememelidirler.

Bütün bu meseleler konuşulurken vatandaşın tavrını eleştirenler de çıkacaktır. Şu soru hepimizi ilgilendirmeli: İdarecilerden, siyasetçilerden ve adaylardan beklediğimiz davranışları kendimiz özel hayatımızda ortaya koyabiliyor muyuz? Adaylardan ve idarecilerden adaletli olmasını istemek ne kadar hakkımızsa, bunları kendi hayatımızda uygulamak da şarttır.

Bu hususta Üstad Bediüzzaman’ın tesbiti dikkat çekicidir. Bilmana şöyle denilebilir: Millet şahsî hayatında mütedeyyin ve adil olmasa da idarecilerinin adil olmasını ister. 

İlgili bölüm şöyledir: “Bu millet-i İslâmın cemaatleri, çendan bir cemaat namazsız kalsa, fâsık da olsa, yine başlarındakini mütedeyyin görmek ister. Hattâ, umum şarkta, umum memurlara dair en evvel sordukları sual bu imiş: ‘Acaba namaz kılıyor mu?’ derler. Namaz kılarsa mutlak emniyet ederler; kılmazsa, ne kadar muktedir olsa nazarlarında müttehemdir.” (Tarihçe-i Hayat, s. 125)

Milletin adaylarda bulunmasını istediği tavır hem milletin hem de devletin menfaatinedir. Adil, hak yemeyen, her insana eşit davranan idareciler olsa çok daha iyi olmaz mı?

Okunma Sayısı: 1293
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı