"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bekleme, reform yap!

Faruk ÇAKIR
07 Nisan 2019, Pazar
Her seçimin kendine has sürprizleri olur ve 31 Mart 2019 mahallî seçimlerinde de bu yaşandı.

Kazananları  ve kaybedenleri olması seçimlerin en temel vasfıdır. Gerçi ortaya çıkan tabloya bakılınca herkes kazanmış  gibi davranıyor, ama kaybedenlerin içten içe hayıflandığı da belli.

Seçimlerde ortaya çıkan tablo farklı şekillerde yorumlanabilir. Mahallî seçimler bilhassa adaylar üzerinden şekillenir ve meselâ Türkiye genelinde yüzde 10 oy alamayan bir partinin, herhangi bir il ya da ilçede en  çok oyu alarak belediye başkanlığı kazanması mümkündür. Bundan yola çıkarak o partinin “Seçimlerden kârlı çıktık” demesi mümkün. Dolayısıyla her parti bir il ya da ilçede başarılı olduğu için herkes kazanmış gibi davranmayı kendisine hak olarak görür. Mahallî seçimler bu yönüyle milletvekili seçimlerine göre  farklılık arz eder.

Her ne ise, bazı neticeler itirazlara sebep olmasa da mahallî seçimler geride kaldı ve Türkiye’nin yapması gereken çok işi var. Her gün seçim havasıyla yaşamak bir anlamda uzun süre ‘yüksek tansiyon hastası’ gibi yaşamaya benzer ve bu durum Türkiye’nin dengelerini bozabilir. Bu bakımdan seçim havasından bir an  önce uzaklaşmak hem milletin, hem de devletin menfaatinedir.

Denge ve Denetleme Ağı, bir açıklama yaparak “Seçimler bitti: Şimdi yerel yönetimlerde reform zamanı” demiş. Hatırlanacağı üzere bu yöndeki çağrılar, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılan seçimin hemen  arefesinde dile getirilmeye başlanmıştır. Haklı bir çağrı ve ikaz olarak bunları dikkate almakta fayda var. 

Denge ve Denetleme Ağı’nın (DDA) açıklamasında şu tesbitler yapılmış: “Seçim sonuçları, güçlü bir denge  denetleme talebine işaret ediyor. Yeni dönem, yerindenlik ilkesi üzerine kurulu bir yerel yönetimler  reformu başta olmak üzere, siyasî ve ekonomik reformlar için iyi değerlendirilmeli. (...) Vatandaşlar olarak, yüzde 84,6 gibi yüksek bir katılım oranıyla yerel demokrasiye sahip çıktık, irademizi sandığa yansıttık. Anayasanın öngördüğü özgür ve adil bir seçim için gerekli iklimden bahsetmenin güç olduğu zor ve çekişmeli bir seçim sürecinin sonunda, 30 büyükşehir belediyesi, 51 il belediyesi, 922 ilçe, 32 bin 105  mahalle ve 18 bin 306 köyde yeni mahallî idareler belirlendi.

“Öncelikle, tüm siyasileri ve vatandaşları, sandıktan çıkan sonuca saygı duymaya; kutuplaşmadan uzak, ayrıştırıcı değil, birleştirici bir dil kullanmaya dâvet ediyoruz. Sonuçları, güçlü bir denge denetleme talebi,  siyasî ve ekonomik reform ihtiyacının beyanı olarak yorumluyoruz. En yakın seçim tarihi dört yıldan fazla bir süreyi işaret ederken, bu dönemi, uzun zamandır ertelenen reform gündemine geri dönmek için fırsat olarak görmemiz gerektiğine inanıyoruz. (...)

“Türkiye’nin son yıllarda içinde bulunduğu merkezîleşme eğiliminin tersine çevrilmesi, yerel yönetimlerin olgun demokrasilerde olduğu gibi güçlendirilmesi için, seçim sonrası dönemi bir olanak olarak görüyor,  sesleniyoruz: Seçilenler kendilerini kanıtlamalı, verdikleri sözlerde durmalı, katılımcı, şeffaf, hesap verebilir ve vatandaş odaklı bir yerel yönetim anlayışını hayata geçirmeli. (...)

“Sivil toplum, demokrasi talebini örgütlemek, yeni yerel yönetimleri katılımcı ve hesap verebilir kılmak,  kutuplaşmayı aşarak bir arada yaşama kültürünü besleyecek alanlar açmak için bu dönemi iyi  değerlendirmeli.”

Açıklamada da ifade edildiği üzere “iyi yönde reform yapmak” Türkiye’nin menfaatine olduğuna göre, bu yolda adım atmak için gecikmeyelim. Seçim dönemi geride kaldı, reform dönemi açılsın. Unutmayalım, ülkemizin menfaati buradadır.

Okunma Sayısı: 1718
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı